Bitcoin kopen? Momenteel het goedkoopst bij Bitvavo

Mastercard werkt aan systeem voor anonieme cryptocurrency transacties

Betalingsgigant Mastercard heeft een concept ontwikkeld waarmee het startpunt en de grootte van blockchain transacties geheim kunnen worden gehouden. Dit blijkt uit een octrooiaanvraag die afgelopen donderdag werd vrijgegeven door het Amerikaanse Patent and Trademark Office.

Het systeem maakt bij transacties gebruik van een ‘tussen adres’ dat communiceert met de public key. Vervolgens wordt de transactiedata bewaard, waarna een nieuwe transactie en digitale handtekening worden aangemaakt met een private key. Deze nieuwe transactie, die het eindpunt en de hoeveelheid bevat, wordt aansluitend doorgestuurd.

- Advertentie -

Volgens de octrooiaanvraag zorgt het systeem ervoor dat een gebruiker alleen een klein aantal adressen als tegenpartij te zien krijgt: Deze adressen worden ook gebruikt voor een groot volume aan andere transacties met vele andere gebruikers, wat er dus voor zorgt dat de data niet te herleiden is.

Bovendien kunnen de transactiegroottes ook worden verborgen door ze op te delen in een aantal kleinere transacties die gebruik maken van meerdere adressen.

De aanvraag duidt ook op de toenemende populariteit van digitale valuta. Volgens Mastercard is een van de redenen hiervoor juist ook “de anonimiteit die blockchain transacties bieden”. Echter zijn volgens de aanvraag veel blockchain ledgers niet altijd anoniem. Mastercard wijst er nadrukkelijk op dat transacties vaak kunnen worden getraceerd gezien “de kern van een blockchain een onveranderlijke grootboek is”.

Om deze onveranderlijke ledger te behouden is het nodig om te identificeren waar alle transacties ontstaan en aflopen. Mastercard legt in de octrooiaanvraag uit dat het als gevolg mogelijk is om alle transacties van een bepaalde wallet te achterhalen door gebruik te maken van publieke data. Hierdoor kunnen gebruikers dus ook geïdentificeerd worden.

De octrooiaanvraag treed in de voetsporen van andere privacy-georiënteerde partijen zoals Monero en Zcash. Beide projecten maken ook gebruik van functies die herkomst, eindpunt, en grootte van een transactie verbergen.

Zulke privacy-georiënteerde cryptocurrencies beginnen inmiddels dermate aandacht te trekken dat ook het Amerikaanse Department of Homeland Security haar oog heeft laten vallen op het fenomeen. Zo had het eerder deze week een voorstel gepubliceerd omtrent forensische analysetechnieken voor het traceren van dergelijke coins.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.

- Advertentie -

BITCOIN KOPEN

Ad
Bitvavo
Reviewed
€10.197,00 Kopen
1
Litebit
Reviewed
€10.276,00 Kopen
2
Bitonic
Reviewed
€10.278,80 Kopen
3
SATOS
Reviewed
€10.330,80 Kopen

BITCOIN KOPEN

Ad
SATOS
Reviewed
€10.330,80 Kopen
1
Bitvavo
Reviewed
€10.197,00 Kopen
2
Litebit
Reviewed
€10.276,00 Kopen
3
Bitonic
Reviewed
€10.278,80 Kopen

Laatste nieuws

Expert analyses

De koers van bitcoin (BTC) volgens Michiel: BTC en temperatuur stijgen flink door!

Niet alleen blijven de temperaturen stijgen, ook crypto stijgt flink en laat mensen weer dromen over eigen tropische eilanden. Persoonlijk blijf ik nuchter genoeg,...