Kevin Schijven Kevin Schijven
13/08/2021 14:44 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/08/2021 14:44

Bitcoin (BTC) mining difficulty stijgt voor tweede keer op rij na maanden van dalingen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) mining difficulty stijgt voor tweede keer op rij na maanden van dalingen

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De zogeheten mining difficulty van het Bitcoin (BTC) netwerk is vandaag voor de tweede keer op rij gestegen. Dat blijkt uit gegevens van BTC.com op 13 augustus.

De blockchain van Bitcoin past automatisch elke 2.016 blocks deze moeilijkheidsgraad aan om ervoor te zorgen dat transacties altijd ongeveer elke 10 minuten worden verwerkt. Als de hash rate stijgt, dat is de totale rekenkracht van het netwerk, dan is er meer concurrentie onder miners en gaat deze difficulty omhoog. Dat gebeurt ongeveer elke twee weken. Een stijging in de difficulty maakt mining echter minder winstgevend.

Twee weken geleden steeg de moeilijkheidsgraad met 6,03% en vandaag is dat 7,31%. De difficulty komt nu uit op 15,56 T rond een gemiddelde hash rate van 110 EH/s. Dat volgt na twee maanden lang van flinke dalingen, waaronder een keer een ongekende daling van 27,94%. Het was de langste reeks van dalingen op een rij ooit voor het Bitcoin netwerk. Ook de moeilijkheidsgraad daalde met bijna 50% omlaag van ongeveer 25 T naar 13 T.

Deze daling was het gevolg van het strenge optreden in China tegen de mining-industrie. Meerdere provincies verboden in juni dit jaar mining waardoor de hash rate met meer dan 50% omlaag kelderde. De hash rate zakte van zo’n 180 EH/s naar even onder 90 EH/s. Langzamerhand is de hash rate weer aan het herstellen doordat meerdere bedrijven zijn verhuisd uit China naar landen als de Verenigde Staten en Kazakhstan. Desondanks verloopt het herstel vooralsnog vrij traag.

De markt is er steeds meer gericht op het uitvoeren van mining met behulp van groene stroom. Dat komt mede dankzij alle fear, uncertainty & doubt (FUD) die de laatste maanden werd verspreid, waaronder door Tesla CEO Elon Musk. Inmiddels kijken ook bedrijven naar nucleaire energie als een groen alternatief, iets waar ook Musk een voorstander van is.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie