Timo Bult Timo Bult
06/05/2021 11:36 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/05/2021 11:36

Bitcoin (BTC) mining industrie ziet belangrijke verschuiving, China’s aandeel wordt kleiner; is dat goed?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) mining industrie ziet belangrijke verschuiving, China's aandeel wordt kleiner is dat goed

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Een van de grotere zorgen die bestaan binnen de crypto community is dat China een groot deel van de hash rate van het Bitcoin (BTC) netwerk produceert. Hierdoor zou het netwerk te gecentraliseerd kunnen zijn. Nieuwe data zou deze zorgen echter wel eens weg kunnen nemen. Er lijkt namelijk een trend te zijn dat steeds meer hashkracht van buiten China vandaan komt.

Bitcoin miners zijn een belangrijk onderdeel van het netwerk. Door ingewikkelde rekensommen uit te voeren, verwerken zij transacties en beveiligen het netwerk. Hoe gedecentraliseerder dit gebeurt, hoe beter. Zo kan namelijk niemand macht uitoefenen op het netwerk en bijvoorbeeld foute transacties verwerken of aanvallen uitvoeren.

Lange tijd was China het land waar de meeste hash rate, of rekenkracht, gegenereerd werd. De angst was dan ook dat China teveel macht zou hebben over Bitcoin en dat hiermee de decentralisatie in het geding kwam. Chun Wang van een van ’s werelds grootste bitcoin mining pools, F2Pool, laat met nieuwe data echter een verschuiving zien:

“Hier bij @f2pool_official, in april 2021, de eerste maand in onze 8 jaar dat we actief zijn, hebben we meer BTC-hashrate van buiten China zien komen dan van binnenuit. De verschuiving is echt.”

Alhoewel er inderdaad een verschuiving lijkt plaats te vinden, komt volgens schattingen vooralsnog het grootste deel van de hash rate uit China. Miner Daily schat dat het hier gaat om 55% van het totaal. Noord-Amerika is de tweede grootste speler en wekt 11% op. Een groot verschil dus.

Volgens schattingen van hetzelfde platform zou Noord-Amerika zijn aandeel echter kunnen gaan vergroten, maar zal China wel de grootste speler blijven in 2021. Al met al zijn dit alsnog gezonde ontwikkelingen die het Bitcoin-netwerk veiliger en gedecentraliseerder maken.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie