Simon Bosch Simon Bosch
05/04/2022 06:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/04/2022 06:01

Bitcoin miner Nieuw-Zeeland stuit op grote weerstand bevolking

icon-mining
Mining
Bitcoin miner Nieuw-Zeeland stuit op grote weerstand bevolking

Foto: afina_baikalskaya/Shutterstock

Bitcoin mining is één van de meest controversiële onderwerpen waar je het over kunt hebben. Sommige mensen zien het als een eerlijke oplossing voor het beleid van centrale banken, anderen vinden het maar verspilling. Dat is wederom te merken aan een nieuw project in Nieuw-Zeeland. Daar is de constructie van een gloednieuwe Bitcoin-mijn op tegenstand gestuit.

Aandelen Bitcoin miners stegen fors vlak voor de halving
  • icon-mining
    Mining

Bitcoin miners zijn flexibel

In Central Otago ligt een rivier waar een grote dam is gebouwd om waterkrachtstroom uit te winnen. ‘Clyde Dam’ wordt verbonden met een datacentrum in de buurt. Contact Energy werkt voor het project samen met Lake Parime, een Engels digitale infrastructuurbedrijf. De faciliteit krijgt verschillende gebruiksdoelen, waaronder ‘blockchain en cryptocurrency’. Ook ‘andere decentrale compute-diensten’, waaronder machine learning (kunstmatige intelligentie), economische modellering en datavisualisatie-taken moeten hier onderdeel van vormen.

Contact Energy benadrukt dat het niet uitsluitend gebruikt zal worden voor mining, maar het blijft onduidelijk hoe de capaciteit precies verdeeld zal zijn. Murray Dyer is het hoofd van Simply Energy, een onderdeel van Contact Energy. Hij benadrukt dat het datacentrum niet 24/7 uptime nodig heeft.

Het complex zal dus relatief flexibel zijn en zijn verbruik kunnen verminderen als lokale bedrijven en consumenten de stroom harder nodig hebben. Voor sommige soorten crypto-miners is dat niet zo ideaal, omdat de betrouwbaarheid van nodes soms wordt bepaald aan de hand de uptime. Het zal dus met name gaan om blockchains waar uptime minder van belang is, zoals Bitcoin. Deze flexibiliteit wordt gegarandeerd in het contract.

Advertentie

Tegenstanders BTC operatie

De lokale bevolking blijkt minder blij te zijn met de ontwikkelingen, ondanks de garantie van het toekomstige datacentrum dat het niet uitsluitend voor crypto-mining gebruikt zal worden. Opvallend is dat geluidsoverlast een factor zou zijn. Om dit te voorkomen wordt een geluidsmuur bij de dam geplaatst. Verder was de geruststelling dat de stroom niet uitsluitend voor crypto gebruikt zou worden ook harde noodzaak.

Clyde Dam is de op twee na grootste waterkrachtcentrale in Nieuw-Zeeland. De opwekmethode vormt verder een prominent deel van Nieuw-Zeelands totale elektriciteitsproductie; meer dan de helft van alle elektriciteit is afkomstig van dammen volgens de overheid.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie