Simon Bosch Simon Bosch
01/01/2024 17:39 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/01/2024 16:57

Dit verwachten Bitcoin miners van de halving in 2024

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Stijgt bitcoin koers vóór halving naar $50.000? Analist deelt grafiek

Foto: Mc_Cloud/Shutterstock

Naar verwachting vindt in april van 2024 de eerstvolgende bitcoin halving plaats. Dit zal ervoor zorgen dat bitcoin miners maar half zoveel BTC verdienen als ze een block delven. Iedere miner verwacht net even iets anders van wat er gaat gebeuren.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin miners in de problemen?

De halving vindt elke vier jaar plaats; de vorige vonden dan ook in 2012, 2016 en 2020 plaats. De beloning voor elke block zal vanaf eind april niet op 6,25 BTC liggen, maar op 3,125 BTC. Dat heeft bij de huidige koers een waarde van zo’n 133.000 dollar. Ze moeten dus twee keer zo efficiënt te werk gaan om dezelfde winstmarges te hebben, óf de bitcoin koers moet stijgen.

Cointelegraph heeft de topmensen van verschillende beursgenoteerde miners geïnterviewd. Hut8-CEO Haime Leverton denkt dat de halving miners zal dwingen om efficiënter te werk te gaan. Hut8 rolt daarvoor custom software uit binnen zijn eigen mininglocaties om.

Ook hoopt het bedrijf zijn aankoop van vier op energiecentrales te voltooien, waar het in 2023 mee is begonnen. In tegenstelling tot steeds meer concurrenten zijn dit niet bijvoorbeeld een waterkrachtcentrales of zonneparken, maar aardgascentrales.

Taras Kulyk van Mining-infrastructuurprovider SunnySide Digital verklaarde dat de correlatie tussen de lagere beloning (block rewards in jargon) en financiële problemen bij miners erg hoog is. Als de transactiekosten of de koers niet stijgen, dan zullen minder efficiënte miners moeten sluiten.

Luxor’s hoofdonderzoeker Colin Harper constateerde nagenoeg hetzelfde. Toch ziet hij niet in hoe alle miners in de problemen zouden kunnen komen. “Er zullen altijd miners zijn met goedkopere elektriciteit dan anderen, dus zolang Bitcoin waarde heeft zal er iemand minen.”

Advertentie

Mining difficulty vooralsnog torenhoog

De mining difficulty zou hier volgens Harper ook een belangrijke factor in gaan zijn. Als te veel miners het zwaar hebben, dan wordt de moeilijkheidsgraad namelijk naar beneden bijgesteld, waardoor het weer gemakkelijker wordt om winst te maken. Uit eerdere halvings is gebleken dat deze soms eerst daalt zodra de minder efficiënte miners stoppen na de halving. Maar vooralsnog ligt de waarde rond een recordniveau, en een paar maanden geleden is deze nog enorm gestegen. Er is dus genoeg reden voor miners om het zwaar te hebben.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie