Simon Bosch Simon Bosch
19/09/2022 09:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/09/2022 09:45

Ethereum PoW hard fork is geen succes, meeste miners zullen verdwijnen

icon-ethereum
Ethereum nieuws
JPMorgan: Aantal Ethereum stakers zal na Shanghai update juist stijgen

Foto: mk1one/Shutterstock

Afgelopen donderdag heeft Ethereum (ETH) na een paar jaar wachten de ‘merge’ voltooid. Hierdoor is het nu officieel een Proof-of-Stake netwerk. Maar sommige ETH-miners zagen hun roeping hierdoor voor hun ogen verdampen, en besloten om een hard fork uit te voeren gebasseerd op het ‘oude’ Ethereum. Helaas is deze veel minder succesvol dan dat ze hadden gehoopt.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

“Miners ETHPoW-fork gaan failliet”

Dat schrijft Coindesk, die met Chandler Guo heeft gesproken, één van de pionierende miners van de fork. Guo is één van de ontwikkelaars achter de Ethereum fork, die ook wel ‘ETHPoW’ wordt genoemd. Na de merge stapte ook hij uiteraard over op deze chain, maar nu is ook hij niet bepaald positief.

Het nieuwe Ethereum heeft geen miners meer nodig, dus proberen zij hun hardware in te zetten op deze hard fork om alsnog inkomsten te genereren. Maar ether mining is niet goedkoop. Hardware veroudert snel en het vereist erg dure en energie-intensieve videokaarten. Volgens een onderzoek van Tom’s Hardware kun je na de upgrade van afgelopen donderdag alleen winstgevend zijn met de relatief nieuwe AMD Radeon RX 6800 XT of de RX 6800. Met zo’n opstelling haal je met de elektriciteitskosten eraf maar 0,06 dollar per dag.

Als je bijna drie keer zo lang wilt wachten voordat je de aankoopkosten eruit hebt gehaald zijn drie andere grafische kaarten ook een optie volgens de berekeningen, maar daar houdt het ook wel mee op. Ook gaat Tom’s Hardware uit van een vrij lage elektriciteitsprijs van 0,10 dollar per kilowattuur. De prijzen in Europa zullen al een stuk hoger zijn.

Chandler Guo verklaart dat alleen de miners die vrijwel gratis stroom hebben het gaan overleven. “De overige 90% gaat failliet,” verklaart hij.

Advertentie

ETHPoW heeft startproblemen

De jonge fork heeft nogal wat groeipijntjes. Er blijken moeilijkheden te zijn met mensen die een wallet aan het netwerk willen koppelen. Volgens de ontwikkelaar hangt dat af van je netwerksnelheid. Ondanks dat het operationeel is en het reguliere Ethereum nu op Proof-of-Stake is overgeschakeld, geeft hij ETHPoW maar een “5 uit 10.” Hij hoopt dat de fork aantrekkelijker wordt zodra meer miners overschakelen.

ETHW staat vandaag maar liefst 40% in de min. Op het moment van schrijven zakt de prijs onder de $5, terwijl deze rond $50 beschikbaar was gesteld. Eerder deze week was in ander ethereum nieuws telezen dat miners liever ethereum classic (ETC) minen, een oudere Ethereum hard fork.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie