Erik Juffermans Erik Juffermans
16/05/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/05/2023 19:00

Amerikaanse overheid vertikt duidelijkheid te bieden aan grote exchange

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto-gigant Coinbase zet volgende stap naar Europa via Spanje

Foto: rarrarorro/Shutterstock

De spanning tussen de Amerikaanse Security and Exchange Commission (SEC) en de crypto sector blijft oplopen. Meerdere crypto bedrijven werden al aangevallen door de financiële waakhond, waaronder de grote crypto exchange Coinbase. De exchange smeekte de SEC om verduidelijking en officiële richtlijnen middels een petitie en klaagde zelfs de SEC aan om een antwoord af te dwingen. Inmiddels heeft SEC voorzitter Gary Gensler gereageerd op het verzoek van Coinbase met een simpele “Nee.”

Crypto-stemmers gaan ‘groot verschil’ maken bij verkiezingen VS
Crypto-stemmers gaan 'groot verschil' maken bij verkiezingen VS

Frustrerende situatie

Frustrerend is een understatement als we de relatie tussen de SEC en de crypto sector beschrijven. De SEC lijkt namelijk elk constructieve dialoog uit de weg te gaan, en lijkt geen aanstalten op het ‘wetgevende vacuüm’ op te vullen. Na een officiële beschuldiging van de SEC aan het adres van Coinbase eiste de exchange verduidelijking

Uit wanhoop stuurde Coinbase de SEC een simpele petitie met ‘ja’ en ‘nee’ vragen over de crypto wetgeving. Dit was in juli vorig jaar en in april klaagde Coinbase de toezichthouder aan. Op maandagavond reageerde de SEC, maar niet zoals de crypto sector had gehoopt.

“Coinbase stelt vast dat de rechtbank de SEC moet dwingen om te reageren op de recente petitie van Coinbase. Maar geen enkele wet of regelgeving verplicht de SEC om dit te doen in een specifiek tijdsbestek.”

Volgens de SEC kost het tijd om op de petitie te reageren. Ook zegt Gensler dat de “de regels al zijn gepubliceerd.” Daarnaast lijkt de SEC het erg druk te hebben de laatste maanden.

Amerika blijft achter

Op basis van de reactie van de SEC is de commissie dus niet van plan om Coinbase snel de duidelijkheid te verschaffen die het zoekt. Het is de zoveelste escalatie in de relatie tussen de SEC en de crypto sector. Er wordt gewaarschuwd dat heirdoor een groot deel van crypto-sector gaat verhuizen uit de VS.

Zo verwelkomen veel Aziatische landen de crypto sector. Hong Kong stelde bijvoorbeeld recent een wetgevend kader in werking. Ook de Europese Unie maakt grote stappen. Zo werd op dinsdag officieel de Europese crypto ‘MiCa’ goedgekeurd. Europese ministers van Financiën accepteerden unaniem het wetsvoorstel.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Gigantische XRP prijsstijging op de loer, volgens crypto-analisten
Dit is wanneer XRP de $250 kan halen volgens analisten
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin verkoop?
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin dump?
Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump
Crypto als wapen tegen China – Trump’s verrassende nieuwe strategie
Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump
Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump
Advertentie