Erik Juffermans Erik Juffermans
16/05/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/05/2023 19:00

Amerikaanse overheid vertikt duidelijkheid te bieden aan grote exchange

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto-gigant Coinbase zet volgende stap naar Europa via Spanje

Foto: rarrarorro/Shutterstock

De spanning tussen de Amerikaanse Security and Exchange Commission (SEC) en de crypto sector blijft oplopen. Meerdere crypto bedrijven werden al aangevallen door de financiële waakhond, waaronder de grote crypto exchange Coinbase. De exchange smeekte de SEC om verduidelijking en officiële richtlijnen middels een petitie en klaagde zelfs de SEC aan om een antwoord af te dwingen. Inmiddels heeft SEC voorzitter Gary Gensler gereageerd op het verzoek van Coinbase met een simpele “Nee.”

Dreigt gevaar voor de bitcoin koers? Inflatie VS blijft stijgen
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Frustrerende situatie

Frustrerend is een understatement als we de relatie tussen de SEC en de crypto sector beschrijven. De SEC lijkt namelijk elk constructieve dialoog uit de weg te gaan, en lijkt geen aanstalten op het ‘wetgevende vacuüm’ op te vullen. Na een officiële beschuldiging van de SEC aan het adres van Coinbase eiste de exchange verduidelijking

Uit wanhoop stuurde Coinbase de SEC een simpele petitie met ‘ja’ en ‘nee’ vragen over de crypto wetgeving. Dit was in juli vorig jaar en in april klaagde Coinbase de toezichthouder aan. Op maandagavond reageerde de SEC, maar niet zoals de crypto sector had gehoopt.

“Coinbase stelt vast dat de rechtbank de SEC moet dwingen om te reageren op de recente petitie van Coinbase. Maar geen enkele wet of regelgeving verplicht de SEC om dit te doen in een specifiek tijdsbestek.”

Volgens de SEC kost het tijd om op de petitie te reageren. Ook zegt Gensler dat de “de regels al zijn gepubliceerd.” Daarnaast lijkt de SEC het erg druk te hebben de laatste maanden.

Amerika blijft achter

Op basis van de reactie van de SEC is de commissie dus niet van plan om Coinbase snel de duidelijkheid te verschaffen die het zoekt. Het is de zoveelste escalatie in de relatie tussen de SEC en de crypto sector. Er wordt gewaarschuwd dat heirdoor een groot deel van crypto-sector gaat verhuizen uit de VS.

Zo verwelkomen veel Aziatische landen de crypto sector. Hong Kong stelde bijvoorbeeld recent een wetgevend kader in werking. Ook de Europese Unie maakt grote stappen. Zo werd op dinsdag officieel de Europese crypto ‘MiCa’ goedgekeurd. Europese ministers van Financiën accepteerden unaniem het wetsvoorstel.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie