Simon Bosch Simon Bosch
03/04/2022 07:03 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/04/2022 07:03

Amerikaanse SEC: crypto-custodians moeten holdings als passiva rekenen

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Amerikaanse SEC: crypto-custodians moeten holdings als passiva rekenen

Foto: Mark Van Scyoc / Shutterstock.com

De wondere wereld van cryptovaluta is nog altijd één grote warboel van vage en vaak zelfs tegenstrijdige regulaties. De wetten verschillen bovendien van land tot land vaak enorm, variërend van alomvattende verboden tot slechts een verbod op scams. Toch is er langzaam maar zeker verandering op komst. In de VS moeten custodians in het vervolg hun holdings voor klanten zien als passiva.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Gebrek aan duidelijkheid

Custodians zijn bedrijven die activa voor hun klanten beheren. Zij hebben er dus zeggenschap over, niet de klant. Tot nu toe waren er in veel landen nog maar weinig regels voor deze dienstvorm, zoals in de VS. Reuters schrijft dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) wil dat bedrijven strakker zijn in het hebben van digitale activa op hun balans. Custodians houden activa op verzoek van een klant. De Amerikaanse nieuwssite schrijft dat deze partijen er verschillende manieren op nahielden om cryptovaluta vast te houden, juist omdat er geen duidelijke regels over waren. Dit zal nu veranderen.

Reuters citeert de SEC: “De technologische mechanismen die ondersteunen hoe crypto-assets worden uitgegeven, vastgehouden en worden verzonden en de juridische onzekerheden rondom het vasthouden van crypto-assets voor anderen creëren significante risico’s – waaronder het risico van financieel verlies.” Bedrijven moeten in het vervolg verder het soort activa en de hoeveelheid waar ze verantwoordelijk voor zijn aangeven, met voor elke token aparte aangiften. De maatregel zal naast voor exchanges ook gelden voor banken en andere financiële instituten, die steeds vaker dezelfde dienst aanbieden.

Advertentie

Tegenstrijdigheid crypto regulering

Opvallend is dat de SEC aangeeft dat er geen juridische zekerheid is. De commissie voert namelijk al meer dan een jaar een rechtszaak tegen crypto-bedrijf en softwaremaker Ripple, die tegen de wet in zou zijn gegaan. De SEC heeft in deze zaak aangegeven dat er wel juridische duidelijkheid is. De mededeling aan custodians is dus een enorme tegenstelling.

Toch blijft er nog een hoop onduidelijk. Doorgaans geldt voor dit soort maatregel een ingangsdatum, of zelfs verschillende ingangsdata afhankelijk van de omstandigheden. Daar lijkt de overheidsinstantie nog niets over te hebben gezegd. Ook heeft de SEC alleen zeggenschap over wat er gebeurt in de Verenigde Staten. Toch zullen marktautoriteiten in andere landen vermoedelijk ongeveer dezelfde acties nemen, omdat ze steeds vaker ongeveer dezelfde meningen lijken te dragen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie