Kevin Schijven Kevin Schijven
22/06/2021 12:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/06/2021 12:08

Amerikaanse toezichthouders deelden miljarden aan boetes uit aan crypto sector sinds lancering van Bitcoin

Nieuws
Amerikaanse toezichthouders deelden miljarden aan boetes uit aan crypto sector sinds lancering van Bitcoin

Amerikaanse financiële toezichthouders, en dan met name de Securities and Exchange Commission (SEC), hebben maar liefst $2,5 miljard (€2,1 miljard) aan boetes uitgedeeld in de cryptocurrency sector sinds de lancering van Bitcoin (BTC) in 2009. Dat meldt analysebedrijf Elliptic op 21 juni.

Maar liefst $1,69 miljard, of zo’n 68% van de $2,5 miljard aan boetes, was afkomstig van de SEC. Daarna volgt de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) met $624 miljoen, vervolgens de Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) met $183 miljoen en als laatst de Office of Foreign Assets Control (OFAC) met $0,6 miljoen.

Verreweg de meeste boetes werden uitgedeeld voor de verkoop van securities (effecten) zonder vergunning, namelijk $1,38 miljard of 55% van het totaal. Momenteel zit Ripple in een rechtszaak met de SEC verwikkeld omtrent deze kwestie met XRP.

Daar moet wel een kanttekening bij gemaakt worden, namelijk $1,2 miljard is afkomstig van de Telegram zaak. Telegram trof in 2020 een schikking met de SEC om $1,2 miljard terug te betalen aan investeerders voor de Gram token. Zoals Sam Bankman-Fried, CEO van cryptocurrency-exchange FTX zegt, is dit een enorme uitbijter die een vertekend beeld geeft van het totaal:

Ook is een kanttekening met andere sectoren wellicht op zijn plaats. In 2018 kwam naar buiten dat Amerikaanse banken maar liefst $243 miljard aan boetes hebben betaald sinds de financiële crisis uit 2008, ondanks dat grote bedragen zijn kwijtgescholden. Bank of America alleen al betaalde maar liefst $76,1 miljard aan boetes.

Volgens Dr. Tom Robinson, medeoprichter van Elliptic, geven de cijfers aan dat de crypto wereld helemaal niet het “wilde westen van financiën” is, zoals sommige mensen denken:

 “Onze analyse van crypto-activa gerelateerde handhavingsacties in de VS, toont aan dat crypto verre van het ‘wilde westen’ van financiën is. Regelgevers hebben met succes bestaande wetten gebruikt om illegale activiteiten die cryptoactiva hebben uitgebuit, te stoppen en te bestraffen.”

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie