Simon Bosch Simon Bosch
24/06/2022 05:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 16:29

Bank voor Internationale Betalingen wil crypto met fiat combineren

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Bank voor Internationale Betalingen wil crypto met fiat combineren

Foto: Valeriya Zankovych/Shutterstock

De Bank for International Settlements (BIS), ook bekend als de Bank voor Internationale Betalingen (BIB),  is één van de grote overheidsorganisaties die ogenschijnlijk het meest kritisch is op cryptocurrencies als bitcoin (BTC). Toch is het instituut niet alleen maar negatief over crypto, blijkt uit een nieuw rapport.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Gemixte gevoelens over crypto

In een 41 pagina’s tellend onderzoek beschrijft de bank uitgebreid het toekomstige monetaire systeem in haar optiek. BIS benadrukt nog even uitgebreid hoe de ineenstorting van het Terra (LUNA) ecosysteem niet helpt met de gebrekkige stabiliteit van crypto in het algemeen. Stablecoins liften maar mee op het werk van centrale banken om financiële stabiliteit te garanderen, volgens de BIS.

Verder beweert de bank dat veel blockchains erg hoge transactiekosten hebben en vrij traag kunnen zijn. Daarnaast zou decentralized finance (DeFi) je nog steeds in staat stellen om ‘pseudo-anoniem’ cryptocurrencies te verhandelen, en daar zouden criminelen zogenaamd misbruik van kunnen maken.

Toch is crypto zelfs in de ogen van de BIS niet één groot blok ellende. Positieve aspecten zijn dat crypto programmeerbaar zijn en een hoop nieuwe toepassingen mogelijk maken. Ook is het wereldwijd zonder al te veel moeilijkheden te gebruiken.

Advertentie

Fiat-valuta combineren met crypto

De BIS heeft ook nadelen van het huidige financiële systeem geïdentificeerd. Zo is het systeem ook vrij duur, en zowel cash als bankrekeningen worden gebruikt voor fraude. En ondanks moderne technieken zijn vooral internationale betalingen nog steeds erg duur en traag.

Daarom moet het toekomstige financiële systeem het beste van deze twee werelden combineren, zegt BIS. Financiële dienstverleners moeten betalingen efficiënter uitvoeren en minder geld voor vragen, wat de economische activiteit moet ondersteunen. Dat uit zich in nieuwe diensten en een nieuwe infrastructuur, wat je vermoedelijk vooral zou merken aan nieuwe mogelijkheden en snellere betalingen. Hier zullen uiteraard central bank digital currencies (CBDC’s) ook een onderdeel van zijn.

Verder benoemen de auteurs meerdere malen ‘programmeerbaarheid, composeerbaarheid en tokenisatie’, al gaat de instantie hier niet al te diep op in hoe ze dit vorm zouden geven. In ieder geval verklaren ze dat tokens altijd verhandelbaar zijn en daardoor in autonome ecosystemen gebruikt kunnen worden. Ook aandelen en obligaties moet je in de toekomst als tokens kunnen verhandelen.

De BIS wil crypto met het oude geldsysteem fuseren. Bron: Bank for International Settlements.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie