Ivo Melchers Ivo Melchers
01/05/2024 17:28 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/05/2024 16:42

Binance oprichter ‘CZ’ ontsnapt aan zware straf: 4 maanden de cel in

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Binance oprichter ‘CZ’ ontsnapt aan zware straf: 4 maanden de cel in

Foto: Koshiro K/Shutterstock

De oprichter en tevens voormalig CEO van crypto exchange Binance, Chanpeng Zhao, kan opgelucht adem halen. Gisteren heeft hij zijn veroordeling in de Amerikaanse rechtbank te horen gekregen, en deze is een stuk lager uitgekomen dan aanvankelijk werd geëist. Hij zal voor een tijdsduur van vier maanden op water en brood moeten leven, wat tot een hoop verschillende reacties in de crypto-gemeenschap heeft geleid.

Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump
Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump

Ex-CEO crypto exchange Binance achter slot en grendel

Binance trof in november vorig jaar een schikking met Amerikaanse autoriteiten, die de geschiedenisboeken in is gegaan. De beurs moest namelijk een gigantische boete van 4,3 miljard dollar betalen. Zhao, beter bekend als ‘CZ’, werd tevens gedwongen om zijn koffers te pakken. Hij bekende schuld voor het niet voldoen aan de juiste anti-witwasmaatregelen.

In afwachting op zijn veroordeling mocht CZ de Verenigde Staten niet verlaten. Het Department of Justice (DoJ) eiste vorige week een gevangenisstraf van maar liefst 36 maanden voor de voormalige topman. Rechter Richard Jones is hier allesbehalve mee ingestemd: Zhao is namelijk veroordeeld tot slechts vier maanden celstraf.

Rechter Jones heeft in de rechtbanken aangegeven dat er geen bewijzen waren dat Zhao ooit direct op de hoogte was van de illegale praktijken binnen Binance.

Tijdens de zitting bood Zhao nog zijn excuses aan en zei dat hij verantwoordelijkheid wilde nemen voor zijn fouten. Hij vertelde ook dat Binance een Know Your Customer (KYC) en anti-witwasprogramma heeft geïmplementeerd en samenwerkt met de overheid.

Crypto community reageert

CZ was en is nog steeds een uiterst bekende naam binnen de crypto-wereld. Met de oprichting van wat is uitgegroeid tot de grootste cryptobeurs ter wereld heeft hij namelijk een grote bijdrage geleverd aan de hedendaagse crypto-industrie. De veroordeling, waar maanden naar is uitgekeken, heeft dan ook tot een hoop reacties geleid.

Velen zijn blij met de straf die nu is vastgesteld. Voormalig Binance-collega Patrick Hillman voegde zich bij de steunbetuigingen, en zei het volgende op socialmediaplatform X:

“Ik heb zelf gezien hoe CZ in 2021 het leidinggevende team rondom zich heen herstructureerde om Binance klaar te maken voor wereldwijde regelgeving. Rechter Jones heeft een passende straf uitgesproken, rekening houdend met zowel de ernst van CZ’s fouten als zijn inspanningen om deze te herstellen.”

Niet iedereen vindt de straf echter genoeg. Dennis Kelleher, CEO van Better Markets, noemde de veroordeling zelfs een ‘’schandalige rechterlijke dwaling’’. “‘Misdaad loont’ is de boodschap die vandaag niet door de rechter, maar door de zwakke, minimalistische zoete deal van het DOJ met de voormalige CEO van Binance, CZ, werd verzonden,” voegde hij toe.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
politie rotterdam kraakt crypto met honderden slachtoffers
Cryptoscams opgespoord door politie Rotterdam: Honderden slachtoffers ontdekt
Na Nederland gaan de VS de strijd aan met crypto-dienst Tornado Cash
Niet crypto maar cash geld is een dreiging voor terrorisme, volgens onderzoekers
Advertentie