Ivo Melchers Ivo Melchers
01/05/2024 17:28 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/05/2024 16:42

Binance oprichter ‘CZ’ ontsnapt aan zware straf: 4 maanden de cel in

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Binance oprichter ‘CZ’ ontsnapt aan zware straf: 4 maanden de cel in

Foto: Koshiro K/Shutterstock

De oprichter en tevens voormalig CEO van crypto exchange Binance, Chanpeng Zhao, kan opgelucht adem halen. Gisteren heeft hij zijn veroordeling in de Amerikaanse rechtbank te horen gekregen, en deze is een stuk lager uitgekomen dan aanvankelijk werd geëist. Hij zal voor een tijdsduur van vier maanden op water en brood moeten leven, wat tot een hoop verschillende reacties in de crypto-gemeenschap heeft geleid.

Man steelt $37 miljoen aan crypto via neppe Coinbase site
Man steelt $37 miljoen aan crypto via neppe Coinbase site

Ex-CEO crypto exchange Binance achter slot en grendel

Binance trof in november vorig jaar een schikking met Amerikaanse autoriteiten, die de geschiedenisboeken in is gegaan. De beurs moest namelijk een gigantische boete van 4,3 miljard dollar betalen. Zhao, beter bekend als ‘CZ’, werd tevens gedwongen om zijn koffers te pakken. Hij bekende schuld voor het niet voldoen aan de juiste anti-witwasmaatregelen.

In afwachting op zijn veroordeling mocht CZ de Verenigde Staten niet verlaten. Het Department of Justice (DoJ) eiste vorige week een gevangenisstraf van maar liefst 36 maanden voor de voormalige topman. Rechter Richard Jones is hier allesbehalve mee ingestemd: Zhao is namelijk veroordeeld tot slechts vier maanden celstraf.

Rechter Jones heeft in de rechtbanken aangegeven dat er geen bewijzen waren dat Zhao ooit direct op de hoogte was van de illegale praktijken binnen Binance.

Tijdens de zitting bood Zhao nog zijn excuses aan en zei dat hij verantwoordelijkheid wilde nemen voor zijn fouten. Hij vertelde ook dat Binance een Know Your Customer (KYC) en anti-witwasprogramma heeft geïmplementeerd en samenwerkt met de overheid.

Crypto community reageert

CZ was en is nog steeds een uiterst bekende naam binnen de crypto-wereld. Met de oprichting van wat is uitgegroeid tot de grootste cryptobeurs ter wereld heeft hij namelijk een grote bijdrage geleverd aan de hedendaagse crypto-industrie. De veroordeling, waar maanden naar is uitgekeken, heeft dan ook tot een hoop reacties geleid.

Velen zijn blij met de straf die nu is vastgesteld. Voormalig Binance-collega Patrick Hillman voegde zich bij de steunbetuigingen, en zei het volgende op socialmediaplatform X:

“Ik heb zelf gezien hoe CZ in 2021 het leidinggevende team rondom zich heen herstructureerde om Binance klaar te maken voor wereldwijde regelgeving. Rechter Jones heeft een passende straf uitgesproken, rekening houdend met zowel de ernst van CZ’s fouten als zijn inspanningen om deze te herstellen.”

Niet iedereen vindt de straf echter genoeg. Dennis Kelleher, CEO van Better Markets, noemde de veroordeling zelfs een ‘’schandalige rechterlijke dwaling’’. “‘Misdaad loont’ is de boodschap die vandaag niet door de rechter, maar door de zwakke, minimalistische zoete deal van het DOJ met de voormalige CEO van Binance, CZ, werd verzonden,” voegde hij toe.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Advertentie