Timo Bult Timo Bult
09/07/2020 19:06 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/07/2020 19:06

Bitcoin (BTC) en sportwagens ter waarde van $15 miljoen in beslag genomen in crypto-oplichtingszaak China

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Bitcoin (BTC) en sportwagens ter waarde van $15 miljoen in beslag genomen in crypto-oplichtingszaak China

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De Chinese politie heeft voor meer dan $15 miljoen aan bitcoin (BTC), andere cryptocurrencies en sportwagens in beslag genomen. De inbeslagname vloeit voort uit een grootschalig onderzoek naar fraude met smart contracts.
Het Chinese Ministerie voor Publieke Veiligheid heeft bekendgemaakt dat het 10 mensen heeft aangehouden in de zaak. Zij zouden mensen hebben opgelicht met neppe tokens. De slachtoffers werd een rendement van 8 procent beloofd als zij cryptocurrencies als bitcoin en ethereum (ETH) naar een bepaald adres zouden sturen.
De verstuurde crypto zou vervolgens door een smart contract omgezet worden in Huobi tokens (HT), de native token van cryptocurrency-exchange Huobi. Deze zouden zij vervolgens kunnen verkopen met 8 procent winst. Echter ontvingen de slachtoffers geen echte Huobi tokens, maar tokens die erop leken.
Het eerste bekende slachtoffer deed al in april van dit jaar zijn verhaal. Hij werd lid van de Telegram-groep “Huobi Global Arbitrage HT Chinese Community.” Li, het slachtoffer, stuurde uiteindelijk 10 ETH naar het adres van de fraudeurs maar werd dus opgescheept met waardeloze tokens.
De Chinese autoriteiten meldden dat de fraudeurs achter meerdere Telegram-kanalen zitten waarbij gebruik werd gemaakt van 10.000 nep accounts. Met deze nep accounts werden slachtoffers op het verkeerde been gezet doordat het door de grote hoeveelheid leden om een legitieme kans leek te gaan.
Vaak wordt crypto gebruikt als onderdeel van oplichting. Dit komt voornamelijk omdat transacties dankzij blockchain-technologie niet kunnen worden teruggedraaid. Crypto is hierdoor een handig instrument voor fraudeurs. Om te voorkomen dat je wordt opgelicht is het van belang altijd eerst goed onderzoek te doen. Daarbij geldt de vuistregel dat wanneer iets té mooi om waar lijkt te zijn, dit hoogst waarschijnlijk ook zo is.

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Ripple slaat terug tegen miljardenboete SEC, ‘voortdurende intimidatie’
Cryptobedrijf wint beruchte rechtszaak, SEC moet miljoenen terugbetalen
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Advertentie