Roy van Krieken Roy van Krieken
09/08/2021 17:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/08/2021 17:45

Bitcoin (BTC) exchange Poliniex krijgt miljoenenboete van Amerikaanse toezichthouder, wat is de reden?

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Bitcoin (BTC) exchange Poliniex krijgt miljoenenboete van Amerikaanse toezichthouder, wat is de reden

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De Amerikaanse crypto exchange Poliniex heeft een onaangename verrassing gekregen. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft namelijk een boete van zo’n $10,3 miljoen uitgedeeld.

Poliniex werd in 2014 opgericht en later in 2018 overgenomen door Circle voor $400 miljoen. In 2019 zou Poloniex echter weer loskomen van moederbedrijf Circle en een nieuwe exchange genaamd Polo Digital Assets opzetten. 

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Niet de benodigde registraties

De actie van de SEC heeft voornamelijk betrekking op de periode van 2017 tot 2019. In deze periode zou Poloniex digitale activa hebben verkocht in de vorm van equities of effecten. Volgens de SEC had Poloniex hier helemaal niet de benodigde licenties voor.

Het bericht van de SEC laat eveneens zien dat de exchange graag ‘agressief’ wilde zijn met het toevoegen van nieuwe coins en tokens. Dit terwijl sommige hiervan wellicht als effecten gezien konden worden.

In het naar buiten gebrachte bericht windt de SEC er geen doekjes om. Kristina Littman stelt het volgende:

“Poloniex koos ervoor om winsten te vergroten in plaats van het naleven van de federale effecten wetten door het toevoegen van digitale activa effecten op hun ongeregistreerde exchange. Poloniex heeft geprobeerd om het regelgevend regime van de SEC te omzeilen […]. ”

Advertentie

Poloniex zag de bui al hangen

In juli van dit jaar werd al bekend dat de SEC onderzoek deed naar de mogelijke overtredingen van Poloniex. Destijds zorgde het voormalig moederbedrijf, Circle, er dan ook voor dat zij tenminste $10 miljoen apart hadden om een eventuele boete op te kunnen vangen.

Volgens de aankondiging van de Amerikaanse SEC heeft Poloniex niet de intentie om deze boete aan te vechten. Daarnaast heeft de exchange de aantijgingen van de SEC nog niet ontkend, maar heeft het bedrijf ook geen schuld bekend.

Van de $10,3 miljoen die de exchange moet ophoesten is $8,5 een soort van terugbetaling van de illegaal verkregen winst en $1,5 miljoen een boete daar bovenop. Ook komt er nog zo’n $0,4 miljoen aan rente bovenop de totale som.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie