Niels Poerwoatmodjo Niels Poerwoatmodjo
14/08/2020 14:55 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/08/2020 14:55

Bitcoin en cryptocurrencies van ISIS in beslag genomen door de FBI tijdens grootschalige operatie

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Bitcoin en cryptocurrencies van ISIS in beslag genomen door de FBI in grootschalige operatie

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Het ministerie van justitie uit de Verenigde Staten kondigde vandaag aan beslag te hebben gelegd op miljoenen dollars aan bitcoin (BTC). De bitcoins en die verspreid zijn over 300 accounts waren in bezit van terroristische bewegingen zoals ISIS, al-Qaeda en de het militaire regime Hamas.
De meeste cryptocurrencies zijn volgens het persbericht afhandig gemaakt via social media campagnes. Op deze manier konden ze op anonieme wijze geld ophalen over de hele wereld. De overheid heeft beslag gelegd op alle cryptocurrency accounts, Facebook pagina’s en andere websites die ingezet werden voor de campagnes. De overheid heeft nog niet eerder beslag gelegd op zo’n gigantische aantal cryptocurrencies die gerelateerd zijn aan terroristische praktijken.
“De DC cybercrime teams en IRC-CI agenten werken nauw samen om deze financiële netwerken op te rollen. De terroristische netwerken zijn sterk aangepast op hedendaagse technologie, ze zijn zo geproduceerd dat ze complexe transacties kunnen doen over de hele wereld. Dit gebeurt zowel met cryptocurrencies als zonder. De actie die we vandaag nemen is van essentieel belang om criminelen verantwoordelijk te kunnen stellen voor hun daden.” Aldus de minister van Financiën, Steven T. Mnuchin.
Het ministerie van Justitie heeft drie verbeurdverklaringen vergeven en een strafrechtelijke klacht ingediend om de grootte van de operatie te belichten. De samenwerking van de Internal Revenue Service (IRS), Federal Bureau of Investigation (FBI) De Department of Homeland Security (DHS), De officieren van justitie van DC United States Attorney’s Office en de National Security Division is vereist.
Volgens het ministerie van justitie begonnen de campagnes van al-Qassam begin 2019. Op deze pagina’s werd getoond hoe bitcoin potentieel beter was om je sporen te wissen. Er stond ook beschreven dat bitcoin niet traceerbaar was als je dit geld in wilde zetten voor gewelddadige doeleinden.
Uiteindelijk is het justitie gelukt om deze donaties te traceren. Er werden ruim 150 accounts in beslag genomen die zich schuldig maakten aan witwassen en er werden huiszoekingsbevelen afgegeven om bij verdachten binnen te treden die gedoneerd hebben aan deze campagne.
De campagne, die grotendeels plaatsvond in Syrië, deed zich voor als een goed doel, echter werden de donaties gebruikt om wapens van te kopen voor Syrische terroristen. In de aanklacht wordt beslag gelegd op 155 cryptocurrency accounts die gekoppeld zijn aan de organisatie.

Deel dit artikel
Niels Poerwoatmodjo

Head of Content Niels kwam in 2017 in aanraking met cryptocurrency. Toegegeven, het duurde even voordat de vonk oversloeg, maar toen dat gebeurde was hij van één ding overtuigd: Iedereen moet in begrijpelijke taal over de wereld van cryptocurrencies en blockchain-technologie kunnen lezen!

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

SEC voorzitter trollt crypto gebruikers
Voorzitter SEC steekt de draak met crypto-fanaten
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF's vallen tegen
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF’s vallen tegen
Advertentie