Timo Bult Timo Bult
13/12/2023 20:38 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/12/2023 18:27

Bitcoin schiet naar record terwijl Argentinië “schoktherapie” begint

Bitcoin-BTC
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Bitcoin schiet naar record terwijl Argentinië

Foto: Facundo Florit/Shutterstock

De controversiële nieuwe president van Argentinië, Javier Milei, is begonnen met zijn schoktherapie voor de Argentijnse economie. Onderdeel daarvan zijn grote bezuinigingen en de devaluatie van de Argentijnse peso. Ondertussen steeg bitcoin (BTC) onlangs naar een prijsrecord door de economische onrust in het land.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Argentinië worstelt met inflatie

De minister van Financiën Luis Caputo kondigde naast de devaluatie ook grootse bezuinigingen in de overheidsuitgaven aan. Deze maatregelen omvatten onder andere een vermindering van brandstof- en transportsubsidies. Caputo benadrukte dat hij de slechtste economische erfenis in de geschiedenis van Argentinië heeft geërfd.

Met de nieuwe maatregelen ondergaat Argentinië volgens Milei een heuse schoktherapie. Het zal voor de inwoners van het land nu niet opeens rozegeur en maneschijn zijn, stelt Caputo: “We gaan het een paar maanden slechter hebben, vooral wat betreft inflatie.”

Argentinië kampt al lange tijd met stijgende inflatie, waarbij de prijzen in het afgelopen jaar met ongeveer 150% zijn gestegen. Argentinië heeft daarnaast te kampen met een hoge overheidsschuld en 40% van de bevolking valt naar verluidt onder de armoedegrens.

Advertentie

Bitcoin naar prijsrecord

Een van de gevolgen van de economische onrust in het land is een stijgende bitcoin prijs ten opzichte van de Argentijnse peso. Sinds 2020 is de waarde flink gestegen en enkele dagen geleden bereikte de bitcoin peso koers een nieuw prijsrecord.

De bitcoin koers tegen de Argentijnse peso (ARS). – Bron: CoinGecko.

De stijging van bitcoin kan een indicatie zijn voor het toenemende vertrouwen in de crypto als een alternatief voor traditionele valuta, vooral in tijden van economische onrust. De devaluatie van de peso en de algehele crisis in het land hebben bitcoins positie als een potentieel veiligere belegging mogelijk versterkt.

Ditzelfde effect zou ook te zien zijn in andere landen waar de inflatie enorm is. Tahini’s laat in een tweet de koersen van bitcoin tegen de lokale valuta zien in Turkije, Egypte, Nigeria, Argentinië, Libanon en Pakistan:

Ondanks dat het bekend is dat de nieuwe Argentijnse president Milei een Bitcoin-fan is, is dat nog niet terug te zien in het officiële beleid van het land. Zo besloot El Salvador bitcoin te omarmen als wettig betaalmiddel. In Argentinië is daar echter nog geen sprake van.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie