Timo Bult Timo Bult
13/12/2023 20:38 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/12/2023 18:27

Bitcoin schiet naar record terwijl Argentinië “schoktherapie” begint

Bitcoin-BTC
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Bitcoin schiet naar record terwijl Argentinië

Foto: Facundo Florit/Shutterstock

De controversiële nieuwe president van Argentinië, Javier Milei, is begonnen met zijn schoktherapie voor de Argentijnse economie. Onderdeel daarvan zijn grote bezuinigingen en de devaluatie van de Argentijnse peso. Ondertussen steeg bitcoin (BTC) onlangs naar een prijsrecord door de economische onrust in het land.

Crypto lucht op: SEC stopt onderzoeken naar 2 grote cryptobedrijven
Crypto lucht op: SEC stopt onderzoeken naar 2 grote cryptobedrijven

Argentinië worstelt met inflatie

De minister van Financiën Luis Caputo kondigde naast de devaluatie ook grootse bezuinigingen in de overheidsuitgaven aan. Deze maatregelen omvatten onder andere een vermindering van brandstof- en transportsubsidies. Caputo benadrukte dat hij de slechtste economische erfenis in de geschiedenis van Argentinië heeft geërfd.

Met de nieuwe maatregelen ondergaat Argentinië volgens Milei een heuse schoktherapie. Het zal voor de inwoners van het land nu niet opeens rozegeur en maneschijn zijn, stelt Caputo: “We gaan het een paar maanden slechter hebben, vooral wat betreft inflatie.”

Argentinië kampt al lange tijd met stijgende inflatie, waarbij de prijzen in het afgelopen jaar met ongeveer 150% zijn gestegen. Argentinië heeft daarnaast te kampen met een hoge overheidsschuld en 40% van de bevolking valt naar verluidt onder de armoedegrens.

Advertentie

Bitcoin naar prijsrecord

Een van de gevolgen van de economische onrust in het land is een stijgende bitcoin prijs ten opzichte van de Argentijnse peso. Sinds 2020 is de waarde flink gestegen en enkele dagen geleden bereikte de bitcoin peso koers een nieuw prijsrecord.

De bitcoin koers tegen de Argentijnse peso (ARS). – Bron: CoinGecko.

De stijging van bitcoin kan een indicatie zijn voor het toenemende vertrouwen in de crypto als een alternatief voor traditionele valuta, vooral in tijden van economische onrust. De devaluatie van de peso en de algehele crisis in het land hebben bitcoins positie als een potentieel veiligere belegging mogelijk versterkt.

Ditzelfde effect zou ook te zien zijn in andere landen waar de inflatie enorm is. Tahini’s laat in een tweet de koersen van bitcoin tegen de lokale valuta zien in Turkije, Egypte, Nigeria, Argentinië, Libanon en Pakistan:

Ondanks dat het bekend is dat de nieuwe Argentijnse president Milei een Bitcoin-fan is, is dat nog niet terug te zien in het officiële beleid van het land. Zo besloot El Salvador bitcoin te omarmen als wettig betaalmiddel. In Argentinië is daar echter nog geen sprake van.

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
politie rotterdam kraakt crypto met honderden slachtoffers
Cryptoscams opgespoord door politie Rotterdam: Honderden slachtoffers ontdekt
Na Nederland gaan de VS de strijd aan met crypto-dienst Tornado Cash
Niet crypto maar cash geld is een dreiging voor terrorisme, volgens onderzoekers
Advertentie