Erik Juffermans Erik Juffermans
23/10/2023 16:42 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/10/2023 14:38

Bitcoin voorstander maakt serieuze kans in Argentijnse presidentsrace

Bitcoin-BTC
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Pro-Bitcoin president Milei zweert einde centrale bank en machtsmisbruik

Foto: Facundo Florit/Shutterstock

Overal ter wereld heeft bitcoin (BTC) zijn voorstanders. Vooral in landen die kampen met torenhoge inflatie is de steun voor crypto en bitcoin groot. Duidelijke voorbeelden hiervan zijn Turkije en Argentinië. In het laatstgenoemde land bestaat er zelfs de kans dat een bitcoin voorstander president wordt. Het gaat dan om de controversiële presidentskandidaat Javier Milei.

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin voorstander centraal in Argentijnse verkiezingen

Het afgelopen jaar won de relatief onbekende Milei snel aan populariteit. Zijn controversiële uitspraken over de gevestigde orde in het Zuid-Amerikaanse land vielen bij velen in de smaak.

Vooral over de economische situatie heeft Milei een hoop te zeggen. Argentinië kampt namelijk al jaren met uit de pan rijzende inflatie. 

Volgens Milei is er een duidelijke oplossing voor dit probleem en dat is een totale hervorming van het economische stelsel. Bitcoin staat in dit plan centraal.

De laatste horde voor Milei is de presidentsverkiezing. De eerste ronde van deze verkiezing is momenteel aan de gang. Hoewel Milei volgens sommige peilingen als favoriet aan de start stond, staat hij momenteel met 90 procent van de stemmen geteld op plek twee, meldt Bloomberg.

De koploper, minister van economische zaken Sergio Massa, gaat aan kop met 36 procent van de stemmen. Milei volgt met 30 procent. De winnaar heeft minstens 45 procent van de stemmen nodig, of 40 procent met een voorsprong van minimaal 10 procent. Het gaat er dus om spannen.

De controversiële crypto voorstander Javier Milei

In september noteerde Argentinië een inflatie van 138 procent ten opzichte van september 2022. De Argentijnse peso verliest letterlijk elke dag aan waarde en Milei noemt de Argentijnse centrale bank een “scam”.

Een van zijn plannen is om de centrale bank volledig op te heffen. Daarnaast wil hij de Amerikaanse dollar als nationale valuta aannemen. Bitcoin zou volgens hem de economische macht teruggeven aan het Argentijnse volk.

Tevens is rechtse libertair een fan van Donald Trump, ontkent hij klimaatverandering, wil hij dat het gemakkelijker is om vuurwapens te kopen en vindt hij dat de verkoop van menselijke organen legaal moet zijn.

Hoewel Milei dus in de eerste ronde van de verkiezing vooralsnog niet doorslaggevend is, staat de beslissende ronde voor 19 november op de planning. De kandidaat met de meeste stemmen zal het land voor vier jaar mogen leiden.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie