Home Nieuws Overheid en regulatie Blockchain: sleutelrol in onderzoek naar Federale agenten

Blockchain: sleutelrol in onderzoek naar Federale agenten

Voormalig federale procureur K. Haun sprak over het niet-criminele karakter van Bitcoin en het gebruiken van blockchaintechnologie tijdens strafrechtelijke onderzoeken, in een interview met Quartz.

Haun is een gevestigde naam wat betreft cryptozaken; zo werkte ze aan de zaak waarin Amerikaanse federale agenten betrokken waren bij afpersing en fraude tijdens het Silk Road onderzoek. Ze legt uit dat het gebruik van blockchain zeer belangrijk is om criminelen op te pakken. Momenteel geeft ze les aan de Stanford University over cybercrime en cryptocurrency. Daarnaast zit ze in het bestuur van de exchange en wallet-aanbieder, Coinbase.

- Advertentie -

In haar tijd in de regering leidde Haun een ‘task force’ welke zaken onderzocht waarbij cryptocurrencies werden gebruikt voor criminele doeleinden. Tijdens het interview met Quartz benadrukte ze dat de onderzoeken niet alleen om deze reden plaatsvonden:

De task force die ik leidde was gericht op de ergste gevallen van criminaliteit omtrent cryptocurrencies. Ik wil benadrukken dat het niet ging of gaat om cryptocurreny an sich, maar om de criminele activiteiten die ermee werden verricht. Het ging niet om het transactiemedium.

Haun gaat vervolgens in op de rol van blockchain in haar werk waarbij de twee federale agenten, Carl Force en Shaun Bridges, worden veroordeeld voor het stelen van Bitcoin tijdens het Silk Road onderzoek. Volgens Haun waren de traditionele financiële instellingen niet behulpzaam wat betreft het verstrekken van informatie ten behoeve van het onderzoek. “Antwoord krijgen duurde een eeuwigheid en soms bleef een reactie gewoon uit.” Ze vervolgt: “ironisch genoeg was veel van het bewijsmateriaal afkomstig van cryptocurrency-platformen en van de cryptogemeenschap die ons hielp bij het oplossen van deze zaak.”

Haun beschrijft hoe rechercheurs in dienst van de overheid – de Internal Revenue Service, FBI en Homeland Security Investigations – bijvoorbeeld wallet aanbieder blockchain.info gebruikten om bewijs te vergaren:

De tools waren publiekelijk toegankelijk, wat erg belangrijk was toentertijd, omdat deze agenten nog steeds in dienst waren van de federale overheid. Iets wat niet alom bekend is, is dat één van de agenten die werd veroordeeld, de zelfbenoemde digitale valutapersoon was van de geheime dienst.We waren huiverig dat een regulier juridisch proces onderschept zou kunnen worden door het doelwit van ons onderzoek. Dit maakte de toegang tot de publieke blockchain-tools zeer nuttig.

- Advertentie -

BITCOIN KOPEN

Ad
Bitrush
Reviewed
€-1,00 Kopen
1
Bitvavo
Reviewed
€8.173,00 Kopen
2
Litebit
Reviewed
€8.239,21 Kopen
3
Bitonic
Reviewed
€8.243,10 Kopen
4
Bitcoinmeester
Reviewed
€8.243,10 Kopen
5
SATOS
Reviewed
€8.635,65 Kopen
Laatste nieuws
Expert analyses

De koers van bitcoin (BTC) volgens Michiel: K.O. in aantocht voor financiële markt

Wat een tijd om in te leven. Er gebeurt op economisch vlak zo ontzettend veel dat het bijna niet bij te benen is. Waar...

Volgens onze analist Michiel is één ding zeker, Bitcoin zal de komende maanden de ware vuurproef ondergaan! Lees verder in zijn meest recente column!

Meer columns en analyses lezen? Bekijk dan zeker ook onze Crypto Talk.