Bonno Coerse Bonno Coerse
13/04/2018 14:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/04/2018 14:30

Blockchain: sleutelrol in onderzoek naar Federale agenten

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
blockchain ingezet tegen criminaliteit

Foto: Alexandru Chiriac/Shutterstock

Voormalig federale procureur K. Haun sprak over het niet-criminele karakter van Bitcoin en het gebruiken van blockchaintechnologie tijdens strafrechtelijke onderzoeken, in een interview met Quartz.
Haun is een gevestigde naam wat betreft cryptozaken; zo werkte ze aan de zaak waarin Amerikaanse federale agenten betrokken waren bij afpersing en fraude tijdens het Silk Road onderzoek. Ze legt uit dat het gebruik van blockchain zeer belangrijk is om criminelen op te pakken. Momenteel geeft ze les aan de Stanford University over cybercrime en cryptocurrency. Daarnaast zit ze in het bestuur van de exchange en wallet-aanbieder, Coinbase.
In haar tijd in de regering leidde Haun een ‘task force’ welke zaken onderzocht waarbij cryptocurrencies werden gebruikt voor criminele doeleinden. Tijdens het interview met Quartz benadrukte ze dat de onderzoeken niet alleen om deze reden plaatsvonden:

De task force die ik leidde was gericht op de ergste gevallen van criminaliteit omtrent cryptocurrencies. Ik wil benadrukken dat het niet ging of gaat om cryptocurreny an sich, maar om de criminele activiteiten die ermee werden verricht. Het ging niet om het transactiemedium.

Haun gaat vervolgens in op de rol van blockchain in haar werk waarbij de twee federale agenten, Carl Force en Shaun Bridges, worden veroordeeld voor het stelen van Bitcoin tijdens het Silk Road onderzoek. Volgens Haun waren de traditionele financiële instellingen niet behulpzaam wat betreft het verstrekken van informatie ten behoeve van het onderzoek. “Antwoord krijgen duurde een eeuwigheid en soms bleef een reactie gewoon uit.” Ze vervolgt: “ironisch genoeg was veel van het bewijsmateriaal afkomstig van cryptocurrency-platformen en van de cryptogemeenschap die ons hielp bij het oplossen van deze zaak.”
Haun beschrijft hoe rechercheurs in dienst van de overheid – de Internal Revenue Service, FBI en Homeland Security Investigations – bijvoorbeeld wallet aanbieder blockchain.info gebruikten om bewijs te vergaren:

De tools waren publiekelijk toegankelijk, wat erg belangrijk was toentertijd, omdat deze agenten nog steeds in dienst waren van de federale overheid. Iets wat niet alom bekend is, is dat één van de agenten die werd veroordeeld, de zelfbenoemde digitale valutapersoon was van de geheime dienst.We waren huiverig dat een regulier juridisch proces onderschept zou kunnen worden door het doelwit van ons onderzoek. Dit maakte de toegang tot de publieke blockchain-tools zeer nuttig.

Deel dit artikel
Bonno Coerse

Bonno Coerse is mede-oprichter van Crypto Insiders, een toonaangevend nieuwsplatform voor cryptovaluta, opgericht in april 2017. Met een achtergrond als online marketeer, werkt hij naast zijn rol bij Crypto Insiders ook als freelance SEO-specialist en runt hij een kledingwinkel in Curaçao. Bonno raakte geïnteresseerd in crypto door een vriend en zag de potentie van blockchaintechnologie voor de maatschappij en de financiële systemen.

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Fundador de ETH rechaza un regalo de $6.000 millones por su cumpleaños
Ethereum-oprichter waarschuwt: Pro-crypto politici niet te vertrouwen
Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump
Crypto als wapen tegen China – Trump’s verrassende nieuwe strategie
Crypto lucht op: SEC staakt onderzoeken naar 2 grote cryptobedrijven
Crypto lucht op: SEC stopt onderzoeken naar 2 grote cryptobedrijven
Advertentie