Simon Bosch Simon Bosch
27/04/2022 06:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/04/2022 06:08

Centrale bank: Canadese dollar maakt niet plaats voor stablecoins

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Bitcoin denktank:

Foto: Panchenko Vladimir/Shutterstock

Vrijwel overal ter wereld maken de valuta van overheden plaats voor stablecoins, en dan met name voor stablecoins die de waarde van de dollar kopiëren. Er lijkt wel brood te zitten in de technologie, maar het hoofd van de Canadese centrale bank zegt dat stablecoins de Canadese dollar vermoedelijk zullen vervangen. Dat schrijft Reuters.

Railgun crypto stijgt 200% in waarde na steun van Ethereum oprichter
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

‘CAD gaat niet verdwijnen’

De opmerking werd gemaakt door Tiff Macklem. Hij is het hoofd van Bank of Canada, de centrale bank van het land. De Canadese dollar zal het middelpunt blijven van het Canadese financiële systeem, aldus de topman. Zoals de naam al suggereert is de Canadese dollar niet hetzelfde als de dollar van de Verenigde Staten (USD), alhoewel de twee landen erg nauw met elkaar samenwerken.

Macklem antwoordde op een opmerking van Pierre Poilievre van de Conservatieve Partij. Poilievre heeft zich regelmatig positief over cryptocurrencies uitgelaten en het ziet als een manier om banken te omzeilen. Hij hoopt dat crypto een ‘opt-out voor inflatie’ wordt.

De Bank of Canada zal spoedig een Central Bank Digital Currency (CBDC) van de Canadese dollar uitbrengen. Dat zal praktisch een soort cryptovaluta zijn, alhoewel deze geen harde limiet zal hebben. De topman heeft duidelijk niet de mening dat cryptovaluta een opt-out voor inflatie moeten vormen.

Advertentie

Tussen de regels door

Het taalgebruik van de overheidsfunctionaris is, zoals wel vaker het geval is bij dit soort mensen, erg belangrijk. Het is namelijk erg specifiek en vaak betekent het dat bepaalde dingen wel of niet worden uitgesloten. Macklem verklaart dat de centrale bank verwacht dat de CAD de officiële valuta van het land blijft. Het is een erg voorzichtige formulering, dat laat ruimte over voor interpretatie.

Het betekent dat de centrale bank niet uitsluit dat de Canadese dollar kan verdwijnen. Dat zou op twee manieren kunnen gebeuren. Allereerst is de band tussen Canada en de VS erg hecht. Dat betekent dat de twee landen er uiteindelijk voor zou kunnen kiezen om de Canadese dollar te laten vallen en om de Amerikaanse dollar te gebruiken voor beide landen.

Het zou ook kunnen dat de centrale bank in het achterhoofd houdt dat stablecoins wel degelijk groter kunnen worden dan de Canadese dollar, zeker als het gaat om USD-stablecoins. De totale marktwaarde van de Amerikaanse dollar is veel groter dan die van de Canadese dollar, net zoals de economie van het land.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie