Ravi Menon, directeur van de Monetary Authority of Singapore (MAS: de centrale bank en toezichthouder van Singapore) heeft in een interview met Bloomberg News gezegd dat de Singaporese overheid haar best doet om “banken en cryptocurrency fintech-startups samen te brengen” om te zien of er een gemeenschappelijke basis kan worden bereikt.
De MAS is bereid om cryptocurrency-startups die problemen hebben met het vinden van een lokale bank voor hun bedrijven een handje te helpen, maar is niet van plan om de regels te versoepelen en zo meer crypto-startups naar de stadstaat in Zuidoost-Azië te lokken. Menon zegt daarover het volgende:
We moeten niet proberen om een extreem lakse regelgeving te creëren om dat soort ondernemingen aan te trekken. Wat we proberen te doen is om de banken en cryptocurrency fintech-startups samen te brengen om te zien of zij enige overeenstemming kunnen bereiken.
Menon gaf tevens aan cryptocurrencies liever als “digitale tokens” aan te duiden, omdat deze in zijn ogen niet dezelfde eigenschappen van een echte valuta hebben. Hij zei dat Singapore de cryptocurrency-activiteiten categoriseert in drie verschillende categorieën: Als eerste heb je de “utility tokens”, tokens die gebruikt worden in blockchain-technologie voor doeleinden zoals betalingen voor computerservices. Deze hebben bijna geen regulatie nodig, stelt Menon. De tweede categorie betreft digitale tokens met de kenmerken van “securities” (effecten) en vallen onder de regelgeving van de Securities and Futures Act. Het derde model omvat betalings-tokens, zoals Bitcoin (BTC) waarover Menon het volgende zei:
Als het geen security is, hebben wij er geen probleem mee. We hebben een hoop activiteiten rondom initial coin offerings (ICO’s) gezien die niet security-gerelateerd waren en er zijn veel bedrijfsmodellen die op interessante manieren proberen kapitaal aan te trekken. Daarmee hebben wij, zolang consumenten weten waar ze mee te maken hebben, geen problemen mee.