Rico Engelbarts
17/07/2018 15:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/07/2018 15:30

Chileens gerechtshof gebiedt bank weer zaken te doen met crypto-exchange OrionX

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
chileens_gerechtshof_beveelt_bank_weer_zaken_te_doen_met_cryptocurrency_exchange_orionx

De vierde kamer van het gerechtshof in Santiago heeft onlangs geoordeeld dat Banco Estado, een staatsbank, de bankrekening van Bitcoin-exchange OrionX opnieuw moet openen, nadat de rekening eerder, kennelijk in strijd met de wet, afgesloten was, meldde La Tercera op 12 juli.
Het gerechtshof stemde in met het hoger beroep dat door OrionX werd ingediend tegen Banco Estado, die eind maart de depositorekening van het bedrijf afsloot. Destijds noemde de bank “het gebrek aan wettelijke erkenning van handel in cryptocurrency” als rechtvaardiging voor de beslissing. Hetzelfde gebeurde bij de rekeningen van twee andere exchanges, Crypto MKT en Buda, waardoor de beslissing werd beschouwd als een algemeen verbod op de crypto-industrie.
Banco Estado verklaarde toendertijd dat het had besloten “geen medewerking te willen verlenen aan bedrijven die zich toeleggen op de uitgifte, creatie, brokerage, bemiddeling van, of het dienen als een platform voor de zogenaamde cryptocurrencies”. Als reactie hierop stapten de exchanges naar de rechtbank, die het in behandeling nam, terwijl de rekeningen bevroren bleven.
Nu, door de uitspraak van het gerechtshof, is Banco Estado verplicht de depositorekening van OrionX te heropenen. Het hof noemde het oorspronkelijke besluit van de bank om de bankrekeningen te bevriezen een “willekeurige en onwettige actie, die een ontneming van het recht vormt dat wordt beschermd door artikel 19 nr. 2 van de Constitución Política de la República” (de Chileense grondwet), wat neerkomt op het recht op gelijkheid voor de wet.
Eind april oordeelde anti-monopolie instanties in Chili, op een vergelijkbare manier dat de Banco Estados en een andere bank, Itau Corpbanca, de eerder bevroren bankrekeningen van de crypto-exchange Buda, dat voor de sluiting handelsvolumes van $1 miljoen per dag liet zien, moesten heropenen. Destijds zei de CEO van Buda het volgende over de houding van de banken tegenover crypto-exchanges:

Ze maken een hele industrie kapot. Het zal niet mogelijk zijn om in Chili crypto te kopen en verkopen bij een veilig bedrijf. We zullen vijf jaar terug te tijd in moeten gaan en in persoon moeten handelen. Het lijkt wel heel willekeurig.

In mei kondigde de voorzitter van de Centrale Bank van Chili, Mario Marcel, aan dat ze de ontwikkeling van een regelgevend kader voor cryptocurrencies overwegen, om de risico’s die gepaard gaan met de crypto-handel beter te kunnen beheren.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Gigantische XRP prijsstijging op de loer, volgens crypto-analisten
Dit is wanneer XRP de $250 kan halen volgens analisten
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
Bitcoin volgt patroon uit 2016 perfect, suggereert nieuwe stijging
Coinbase waarschuwt: Onrustig crypto-kwartaal op komst
Miljarden aan bitcoin terug op de markt, koers daalt naar $59.000
Bitcoin overleeft Mt. Gox schok: analisten verdeeld over marktimpact
Advertentie