Erik Juffermans Erik Juffermans
01/03/2024 17:08 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/03/2024 14:36

Crypto belastingaangifte van start, tips en tricks voor 2024

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto belastingaangifte van start, tips en tricks voor 2024

Foto: Nat_V/Shutterstock

Het is 1 maart en daarmee is het vanaf vandaag mogelijk je belastingaangifte te doen. Een belangrijke dag dus, en het is van cruciaal belang dit proces goed te doorlopen. Als je in bezit bent van crypto zijn er een aantal bijkomende zaken waar je even op moet letten. In dit artikel zetten we een aantal handige tips op een rijtje.

Cryptobeurs Coinbase gaat in hoger beroep in cruciale rechtszaak
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Zaken om op te letten bij je belastingaangifte voor crypto

Net zoals elk onderdeel van je vermogen dien je je crypto bezitten aan te geven bij de belastingdienst. Zoals je weet, en ongetwijfeld ondervonden hebt, kan de waarde van je cryptoportfolio flink fluctueren binnen een jaar. Daarom kijkt de belastingdienst naar de waarde van je crypto op 1 januari 00:00, 2023. De waarde van je crypto op dat moment is dus belastbaar, en horen tot de bezittingen in box 3.

Het is dus belangrijk te weten hoeveel je portfolio toen waard was. Hopelijk heb je op 1 januari een screenshot gemaakt van je wallet. Zo niet, dan kun je misschien aan de hand van de koersen berekenen hoeveel je crypto op 1 januari waard was. 

Crypto is een snel veranderende industrie, en ook de regelgeving beweegt mee. Zorg dus ten alle tijden dat je goed op de hoogte bent van de belastingregels. Deze regelgevingen kunnen overigens flink verschillen per land. Ben je dus woonachtig in het buitenland, dan kunnen de regels verschillen met die in Nederland.

Tips en tricks

Het aangifteproces kan zoals je weet een flinke klus zijn. Je kunt daarom altijd overwegen om hierbij hulp in de hand te nemen. Zo zijn er tal van belastingadviseurs of accountants die ervaring hebben met crypto. Dit kan je een hoop tijd en kopzorgen besparen.

Let hierbij wel op dat je te maken hebt met een betrouwbare partij of platform. Zeker als het om je cryptobezit en crypto informatie gaat is er voorzichtigheid geboden. Ditzelfde geldt voor wanneer je cryptobelastingsoftware wilt gebruiken.

Zoals gezegd kun je vanaf vandaag je aangifte doen. Maar doe dit niet te gehaast. Je hebt immers tot 14 juli de tijd om dit op je gemakje en nauwkeurig te doen. Neem dus rustig je tijd en maak geen onnodige fouten. Fouten in je aangifte kunnen namelijk tot onnodige boetes leiden.

Wellicht denk je: “ik hou mijn crypto lekker verborgen, ze komen er toch niet achter”. Maar zo simpel is het tegenwoordig niet meer. Crypto wordt steeds populairder en ook de belastingdienst is zich hiervan bewust. Als de belastingdienst ergens achter wilt komen dan hebben ze de middelen hiervoor. Neem dus geen risico’s en doe netjes je aangifte.

De belastingaangifte is een ingewikkeld proces. We hebben daarom ook een uitgebreide ‘Bitcoin en belastingaangifte‘ pagina waar je alles nog even rustig kan doorlezen. 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie