Simon Bosch Simon Bosch
07/02/2024 21:02 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/02/2024 23:23

Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen

Foto: Henk Vrieselaar/Shutterstock

Het nieuwe jaar is weer van start gegaan, wat betekent dat veel mensen en bedrijven weer belastingsaangifte moeten doen. Extra geld in het laatje zal ook de Belastingdienst weer blij maken, maar de instantie heeft de afgelopen paar jaar een hoop kritiek over zich heen gekregen. Het blijkt dat het veel mensen veel te veel belasting laat betalen.

Nieuwe crypto regels mogelijk in de maak door de Europese Unie
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Veel mensen betalen te veel belasting

Dat concludeert inspecteur-generaal Bart Snels van het Ministerie van Financiën aan het AD. Natuurlijk zijn maar weinig mensen liefhebber van het aangeven van hun belasting. De belastingdienst doet, indien er geen aangifte wordt gedaan, belasting voor die persoon. Alleen komt niet iedereen hiervoor in aanmerking. wat de afgelopen jaren heeft geleid tot onterechte boetes.

Het is namelijk niet ongewoon dat mensen bijvoorbeeld het overzicht kwijtraken of door omstandigheden vergeten om überhaupt aangifte te doen. De Belastingdienst deelt al snel enorme boetes uit als je je aangifte vergeet, maar volgens Snels is dit niet terecht. Veel mensen komen er onnodig door in de problemen.

Bovendien geldt de inkomsten- en vermogensbelasting niet voor iedereen, bijvoorbeeld als je erg weinig verdient. De Belastingdienst maakt in dit soort gevallen een inschatting, waarna je een automatische aanslag krijgt. Dat kan erg zuur zijn.

Advertentie

Zo doe je aangifte als crypto-investeerder

Ook word je belast op je bezit van bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies, die net als andere activa gewoon onder vermogen vallen. Hieronder vind je een bondig stappenplan om uit te rekenen hoeveel belasting je moet betalen op je crypto en andere bezittingen.

  1. Bepaal de waarde van je cryptovaluta: Op 1 januari van het belastingjaar moet je de totale waarde van je cryptovaluta in euro’s vaststellen. Gebruik de koers van de cryptovaluta op die datum om de waarde om te rekenen naar euro’s.
  2. Voeg de waarde toe aan je vermogen: De waarde van je cryptovaluta tel je op bij je overige bezittingen in box 3, zoals spaargeld, aandelen, en andere beleggingen.
  3. Verminder je vermogen met eventuele schulden: Als je schulden hebt, mag je deze van je totale vermogen in box 3 aftrekken. Er is een drempelbedrag voor schulden; alleen het bedrag boven deze drempel mag worden afgetrokken.
  4. Bereken je belastbare vermogen: Trek de heffingsvrije grens (een bepaald bedrag waarover je geen belasting hoeft te betalen) af van je totale vermogen na aftrek van schulden. Het bedrag dat overblijft, is je belastbare vermogen.
  5. Belasting betalen: Over je belastbare vermogen in box 3 betaal je belasting. De Belastingdienst gebruikt een forfaitair rendementspercentage om te schatten hoeveel rendement je fictief hebt behaald op je vermogen. Over dit fictieve rendement betaal je 31% belasting in 2023.
  6. Doe aangifte: Je geeft de waarde van je cryptovaluta op in je belastingaangifte onder ‘overige bezittingen’ in box 3. Dit doe je via de online aangifte op de website van de Belastingdienst of via de aangifte-app.

Download nu s’werelds populairste gratis crypto tracker

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie