Kevin Schijven Kevin Schijven
17/11/2023 11:34 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/11/2023 11:34

Crypto witwassers opgepakt voor enorme bankenroof van miljoenen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto witwassers opgepakt voor bankenroof van miljoenen

Foto: New Africa/Shutterstock

Drie mannen zijn opgepakt in New York door de Federal Bureau of Investigation (FBI). Ze worden ervan beschuldigd meer dan $10 miljoen van banken te stelen en het geld wit te wassen met behulp van crypto beurzen. Dat kondigt het Amerikaanse ministerie van Justitie aan op 16 november.

🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Crypto witwassers beroven meer dan 10 banken

Volgens het persbericht maken Zhong Shi Gao, Naifeng Xu en Fei Jiang zich schuldig aan een grootschalige fraudecampagne. Het drietal zou volgens de aanklacht tussen 2018 en 2022 miljoenen hebben gestolen van meer dan 10 banken en financiële instellingen.

De fraudeurs gingen blijkbaar geraffineerd te werk. Ze deden zich voor alsof ze zelf slachtoffers waren van fraude. De banken crediteerden vervolgens de gestolen bedragen waardoor de drie verdachten “effectief hun geld verdubbelden,” aldus de aanklacht.

Vervolgens stuurden de fraudeurs het geld naar crypto exchanges in het buitenland in de hoop het wit te wassen en hun sporen te wissen. Dat bleek echter niet te hebben gewerkt. Ze hebben mogelijk de openbare aard van blockchain transacties onderschat. Openbaar aanklager Damian Willams zegt:

“Jarenlang hebben Zhong Shi Gao, Naifeng Xu en Fei Jiang deelgenomen aan een complex plan om meer dan $10 miljoen te stelen van bijna een dozijn Amerikaanse banken en financiële instellingen, die ze in cryptocurrency hebben omgezet en naar buitenlandse cryptocurrency-exchanges hebben verplaatst.”

Advertisement

Maximale straf van 100 jaar voor crypto witwassers

Het drietal is opgepakt door de FBI en er zijn vier aanklachten tegen ze ingediend. Dat zijn bankfraude, samenzwering tot het plegen van bankfraude, samenzwering tot witwassen van geld en identiteitsdiefstal.

Alle drie verdachten kunnen hierdoor een maximale gevangenisstraf krijgen van maar liefst 100 jaar.

“Deze aanklachten moeten dienen als een waarschuwing voor fraudeurs en cybercriminelen die denken dat ze zich tot cryptocurrency kunnen wenden om hun identiteit te verbergen – samen met onze partneragentschappen zullen we je vinden en je verantwoordelijk houden voor jouw misdaden,” aldus Williams.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement
Advertisement