Foto: Fabrizio Maffei/Shutterstock
De Europese cryptowereld staat aan de vooravond van een ingrijpende verandering. Vanaf maandag 1 juli 2024 treedt de Markets in Crypto Assets (MiCA) regelgeving gedeeltelijk in werking in de Europese Unie. Deze nieuwe wetgeving, gericht op het reguleren van de cryptomarkt, legt vooral strenge eisen op aan stablecoins zoals tether (USDT). Experts delen hun verwachtingen, en uiten daarbij hun zorgen.
Strenge eisen voor crypto stablecoins in de EU
MiCA introduceert een reeks strikte voorwaarden waaraan stablecoins moeten voldoen om in Europa verhandeld te mogen worden. Uitgevers van stablecoins moeten bijvoorbeeld een elektronisch geldlicentie verkrijgen. Ook komen zij onder toezicht te staan van de Europese Bankautoriteit. Een ander ingrijpend onderdeel van de regelgeving is het maximale handelsvolume voor stablecoins, dat beperkt is tot 200 miljoen euro.
Laatstgenoemde limiet is bijzonder laag vergeleken met het handelsvolume van de grootste stablecoin van de markt. Dat bedraagt namelijk tientallen miljarden dollars per maand.
Deze eisen vormen een uitdaging voor veel bestaande stablecoins, waarvan de meeste gekoppeld zijn aan de Amerikaanse dollar. Jasper De Maere, Hoofd Onderzoek bij Outlier Ventures, waarschuwt in een reactie aan The Block: “De gevolgen hiervan na de implementatie van MiCA zijn dat Europese burgers mogelijk te maken krijgen met beperkte toegang tot handel, slechte liquiditeit en geen toegang tot meer exotische crypto-native investeringsmogelijkheden.”
Mogelijke gevolgen voor de Europese cryptosector
De nieuwe regelgeving zorgt daarom voor onzekerheid in de markt. Cryptobedrijven worstelen met de interpretatie en implementatie van MiCA. “Er is geen echte consensus onder beurzen, juridische adviseurs en spelers in de industrie over wat er moet gebeuren om naleving te garanderen,” aldus De Maere.
Matthias Bauer-Langgartner, Hoofd Beleid Europa bij Chainalysis, benadrukt tevens in reactie aan The Block de complexiteit: “De enigszins vage reikwijdte van het stablecoin-regime, met name met betrekking tot huidige virtual-asset service providers (VASPs), en de dubbele classificatie van EMT’s [electronic money transmitter, red.] als zowel fondsen als crypto-assets zullen waarschijnlijk leiden tot aanzienlijke onzekerheden vanaf 30 juni.”
De late publicatie van technische standaarden door de Europese Bankautoriteit, slechts een week voor de gedeeltelijke invoering, helpen daarnaast niet mee.
Volledige naleving van MiCA is vereist tegen december 2024. Vanaf maandag gaat het dus om een gedeeltelijke invoering.
Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.