Thom Derks Thom Derks
22/01/2023 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/01/2023 06:00

De Emiraten zien bitcoin en crypto als toekomst van de handel

icon-overheidregulatie
Overheid en re…

Foto: Rasto SK/Shutterstock

Als we de minister van buitenlandse handelszaken van de Verenigde Arabische Emiraten mogen geloven, dan kan bitcoin (BTC) weleens een grote rol spelen binnen de toekomst van de internationale handel. In gesprek met Bloomberg op 20 januari laat minister Thani Al-Zeyoudi weten dat crypto een grote toekomst tegemoet gaat, maar dat er nog wel veel afspraken nodig zijn op het gebied van regelgeving.

‘Terroristen gebruiken crypto toch minder dan gedacht,’ aldus overheid VS
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Crypto wetgeving in aantocht

Al-Zeyoudi vertelt aan Bloomberg dat de Verenigde Arabische Emiraten momenteel aan een regelgevend kader werken met een groep andere landen in de Golf Regio. Het doel is om uiteindelijk een soort hub te maken van crypto vriendelijke landen, die voorzien is van de juiste beschermingslagen.

“We beginnen wat aandacht te krijgen van bedrijven die naar het land willen verhuizen met als doel om samen te bouwen aan de systemen die nodig zijn,” aldus Al-Zeyoudi. Daarmee is duidelijk dat het land zich zeker niet alleen focust op bitcoin, maar ook andere mogelijkheden ziet voor de industrie.

De uitspraken van Al-Zeyoudi komen ongeveer een week nadat er vanuit de Verenigde Arabische Emiraten een licentieplicht is ingevoerd, wat betekent dat geïnteresseerde bedrijven eerst met de toezichthouder om tafel moeten. Als bedrijven dat niet op tijd regelen, dan kunnen ze onder de nieuwe wetgeving een boete van 2,7 miljoen dollar onder de neus krijgen.

Advertentie

Een thuis voor crypto bedrijven

Zowel Al-Zeyoude als de minister van kunstmatige intelligentie en de digitale economie, Omar Sultan Al Olama, waren aanwezig tijdens het World Economic Forum in Davos, Zwitserland. Tijdens een panel met de focus op crypto was ook Al Olama positief over de mogelijkheden van crypto voor de Verenigde Arabische Emiraten.

Ondanks de recente problemen bij FTX, is hij positief over de toekomst van de industrie. “Dat crypto-bedrijven de Verenigde Arabische Emiraten als hun thuis zien is een positieve ontwikkeling,” zo spreekt hij.

Dat Dubai zo langzamerhand een thuis wordt voor mensen die in eigen land de belasting proberen te ontwijken wimpelt hij af. Dat is volgens Al Olama iets wat je overal ter wereld ziet gebeuren en niet per se verbonden is aan Dubai.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie