Reynier
13/01/2019 07:00 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/01/2019 07:00

De regulering van cryptovaluta in Nederland: laat uw stem horen!

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
de_regulering_van_cryptovaluta_in_nederland_laat_uw_stem_horen

Er is al geruime tijd onrust in de wereld van cryptovaluta ten aanzien van de regulering door de Nederlandse overheid. Waar regulering tot voor kort nog een ver-van-je-bed-show was in landen als de VS en China, is nu ook ons koude kikkerlandje aan de beurt.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Wat staat er te gebeuren?

De Europese Unie heeft op 30 mei 2018 een richtlijn uitgevaardigd waarin de lidstaten verplicht worden om anti-witwas (Anti-Money Laundering, AML) maatregelen te treffen op het gebied van cryptovaluta. De lidstaten hebben tot 10 januari 2020 om deze maatregelen door te voeren.

In het kader van de voorbereiding van deze maatregelen is in Nederland een concept wetsvoorstel uitgevaardigd waarin een groot deel van de bepalingen van deze richtlijn worden geïmplementeerd. Omdat niet iedereen tijd of zin heeft om de implementatiewet tot wijziging van de vierde anti-witwasrichtlijn te lezen, volgt hier een korte samenvatting van de belangrijkste veranderingen die eraan gaan komen:

  • Aanbieders van bewaarportemonnees waarbij de klant niet langer het beheer over zijn of haar privésleutel heeft (custodian wallet providers), zullen binnenkort cliëntenonderzoek moeten verrichten (Know-Your-Customer, KYC) en worden verplicht om ongebruikelijke transacties te melden bij de FIU-Nederland. Aanbieders van enkel ‘software’ wallets vallen hier niet onder.
  • Natuurlijke personen, rechtspersonen óf vennootschappen die beroeps- of bedrijfsmatig diensten voor het wisselen tussen virtuele valuta en fiduciaire valuta aanbieden (zgn. exchanges), zullen eveneens clïëntenonderzoek moeten verrichten en ongebruikelijke transacties moeten melden bij de FIU-Nederland.
  • Het cliëntenonderzoek moet in ieder geval worden verricht bij het aangaan van een zakelijke relatie en het verrichten van een transactie van meer dan € 15.000.

Tot zover is er eigenlijk weinig nieuws onder de zon. Bovenstaande wordt immers al uiteengezet in de Europese richtlijn. Opmerkelijk is echter de manier waarop de Nederlandse wetgever de richtlijn verder wil vormgeven.

Advertentie

Vergunningstelsel

Anders dan de Europese Richtlijn expliciet voorschrijft, wil de Nederlandse wetgever een vergunningsplicht, om effectief te kunnen controleren of custodian wallet providers en  exchanges wel aan hun KYC en AML verplichtingen kunnen voldoen. Er komt daarom een vergunningsplicht voor eenieder die bovenstaande diensten in of vanuit Nederland aanbiedt. Overigens vallen alleen exchanges die tegen fiat wisselen onder deze vergunningsplicht.

Het wetsvoorstel wijst De Nederlandse Bank (DNB) aan als toezichthouder voor deze aanbieders, waarmee de DNB dus de macht verwerft om te bepalen welke aanbieders wél, en welke aanbieders níet een rol zullen gaan spelen in de Nederlandse markt. Er wordt daarbij geschat dat er plaats is voor 27 exchanges en 3 custodian wallet providers op de Nederlandse markt.

Slecht nieuws dus voor menig start-up in cryptovaluta. Een ieder die voornemens is om een exchange te beginnen of op een andere manier cryptovaluta te wisselen naar giraal geld, zal binnenkort hiervoor een vergunning moeten aanvragen. En hoewel er ook veel exchanges zijn die niet wisselen tegen fiat geld maar wel een (verkapte) custodian wallet provider zijn, is het goed mogelijk dat ook deze bedrijven onder de vergunningsplicht zullen vallen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Internetconsultatie

Het lijkt mij in het belang van de verdere ontwikkeling van cryptovaluta en de Nederlandse democratie dat zoveel mogelijk mensen hun visie geven op dit wetsvoorstel. In mijn optiek ligt het pijnpunt vooral in het feit dat de Nederlandse Bank als toezichthouder wordt aangewezen, terwijl het hele idee achter cryptovaluta is dat een individu zonder inmenging van de bank kan opereren binnen het financiële systeem. Ik wil jullie dan ook uitnodigen om jullie reactie te geven op de implementatiewet. Dat kan via onderstaande link:

https://www.internetconsultatie.nl/wijzigingamld4/reageren

Alvast tot volgende maand!

Reynier Jonkers
Advocaat gespecialiseerd in de raakvlakken tussen virtuele valuta en strafrecht

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.
Deel dit artikel

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Fundador de ETH rechaza un regalo de $6.000 millones por su cumpleaños
Ethereum-oprichter waarschuwt: Pro-crypto politici niet te vertrouwen
Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump
Crypto als wapen tegen China – Trump’s verrassende nieuwe strategie
Crypto lucht op: SEC staakt onderzoeken naar 2 grote cryptobedrijven
Crypto lucht op: SEC stopt onderzoeken naar 2 grote cryptobedrijven
Advertentie