Tim Kamp Tim Kamp
30/03/2024 08:02 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/03/2024 14:47

Einde van cryptodonaties voor Gaza-organisatie door sancties VS en VK

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Einde van cryptodonaties voor Gaza-organisatie door sancties VS en VK

Foto: Anas-Mohammed/Shutterstock

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben gezamenlijk aangekondigd dat ze sancties opleggen aan entiteiten die gelinkt zijn aan Gaza Now, een organisatie met vermeende banden met Hamas. Deze stap is genomen als onderdeel van een bredere inspanning om financiële stromen naar terroristische organisaties te stoppen.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Cryptodonaties verleden tijd voor Gaza-organisatie

Het blockchain-analysebedrijf Elliptic heeft vastgesteld dat de online organisatie sinds de aanvallen van 7 oktober slechts $21.000 aan crypto heeft verzameld voor Hamas. Na de aanval op Israël zijn Gaza Now en de oprichter ervan gesanctioneerd vanwege het vergemakkelijken van financiële donaties voor Hamas. Ondanks dit blijven cryptodonaties slechts een klein deel uitmaken van het totale landschap van terroristische financiering. De meeste donaties zijn volgens een nieuw rapport van TRM Labs onder de $500 liggen.

Gaza Now is een platform dat wordt gebruikt voor het werven van fondsen voor Hamas. Dat is een Palestijnse militante groepering die door veel landen wordt beschouwd als een terroristische organisatie. De sancties zijn bedoeld om de financiële middelen van Hamas in de Gazastrook te ondermijnen. Zo hopen de VS en het VK de capaciteit van de groepering om gewelddadige activiteiten uit te voeren te verminderen.

Het nieuws werd bekendgemaakt in een gezamenlijke verklaring van de Office of Foreign Assets Control (OFAC) van het Amerikaanse ministerie van Financiën en het Britse Office of Financial Sanctions Implementation (OFSI). Volgens de verklaring zijn de sancties gericht op individuen en entiteiten die betrokken zijn bij het ondersteunen van Hamas-gerelateerde activiteiten via Gaza Now.

Advertentie

Sancties voor Gaza Now en consorten

De oprichter van Gaza Now, Mustafa Ayash, is ook onderworpen aan de sancties. Hij is echter niet de enige: een ander persoon en twee andere entiteiten krijgen dezelfde beperkingen opgelegd. Zij hebben met Gaza Now samengewerkt aan meerdere fondsenwervingen. In de sanctie zijn verschillende crypto-adressen vermeld die Ayash en Gaza Now hebben gebruikt om fondsen te werven.

De sancties tegen Gaza Now en de oprichter maken deel uit van een reeks vergelijkbare sancties tegen anderen die worden beschuldigd van het ondersteunen van Hamas. De cryptobeurs Buy Cash is daar een voorbeeld van. De exchange en de eigenaar van de in Gaza gevestigde organisatie zijn in oktober 2023 op de schop gegaan.

Brian Nelson, secretatis van de Amerikaanse OFAC, gaf afgelopen woensdag aan dat de instantie niet zal ophouden om organisaties als Gaza Now tegen te werken. In een persverklaring zei hij het volgende:

“De instantie blijft zich inzetten om de mogelijkheid van Hamas om haar terroristische activiteiten te financieren te verminderen, ook via online inzamelingscampagnes die rechtstreeks geld naar de groep proberen te leiden. De Verenigde Staten zullen, in nauwe samenwerking met onze Britse partners, blijven gebruikmaken van onze middelen om de capaciteit van Hamas om verdere aanvallen te vergemakkelijken te verstoren.”

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim begon zijn financiële avontuur op de aandelenmarkt, maar raakte in 2019, als 17-jarige, gefascineerd door crypto. Zijn eerste investering bevestigde zijn overtuiging dat crypto de toekomst had. Hij merkte een gebrek aan duidelijke uitleg en toegankelijke informatie in de complexe cryptowereld. Gedreven door zijn groeiende passie en zelfverworven kennis, richtte Tim in 2023 ‘BitKamp’ op. Dit platform helpt beginners in crypto met begrijpelijke en toegankelijke uitleg. Naast het leiden van BitKamp, handelt hij actief in verschillende cryptovaluta, met een focus op bitcoin. Na zijn HBO-studie werd BitKamp zijn fulltime bezigheid. Tim deelt zijn passie nu via online content zoals blogs, artikelen, Q&A’s, webinars, en cursussen. Voor vragen of informatie over crypto kan men hem benaderen via BitKamp.nl of zijn Instagram-pagina.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie