Simon Bosch Simon Bosch
30/06/2022 16:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/06/2022 16:11

EU breidt identificatieplicht op crypto exchanges verder uit

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
EU breidt identificatieplicht op crypto exchanges verder uit

Foto: Markus Pfaff/Shutterstock

Een tijdje geleden kondigde Coinbase aan dat Nederlandse klanten nóg beter moeten aangeven wie ze zijn. De timing van het nieuws was opmerkelijk. Vanuit de Europese Unie of vanuit de Nederlandse overheid waren toen geen veranderingen in regulatie bekendgemaakt, maar daar is nu verandering in gekomen.

Crypto koning ‘SBF’ gaat in hoger beroep tegen 25-jarige celstraf
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Nóg strengere identificatie crypto exchanges

Reuters schrijft dat het Europese Parlement een nieuw wetsvoorstel heeft aangenomen dat crypto exchanges en hun gebruikers verplicht om nóg meer met identificatie bezig te zijn. Handelaren zijn al verplicht aan te geven van wie een account op een exchange is. Daar komt nu bij dat individuele wallets je gebruikt om tokens naar de exchange te sturen moeten worden geïdentificeerd. Ook moet je bij elke transactie aangeven waar deze voor bedoeld is, samen met je volledige naam.

Op Twitter schrijft Ernest Urtasun, vicevoorzitter van de Europese politieke partij de Groenen, dat de maatregel belangrijk is. Het moet witwassen tegengaan. Door cryptocurrencies te gebruiken is witwassen relatief gemakkelijk met behulp van ‘smurfing’, waarbij een groot bedrag wordt verstuurd door het op te delen in vele kleine transacties. ‘Unhosted’ wallets (adressen zonder menselijke identificatie) zijn hier erg handig voor.

Toch worden peer-to-peer-transacties (P2P-transacties) niet clandestien. Vermoedelijk kan de overheid hierbij zelf wel nagaan van en naar wie tokens zijn verstuurd, alhoewel dit wel extra moeite zou kosten. In je wallet-app zul je dus geen identificatieplicht zien.

Advertentie

Kritiek op de nieuwe EU-regels

Ook opvallend is dat de regels pas over 18 maanden van kracht gaan – eind 2023 dus. Maar Coinbase heeft de regeling voor Nederlandse gebruikers van het platform al ingevoerd. Waarom het dit heeft gedaan is niet duidelijk, andere handelsplatformen hebben de regeling op het moment van schrijven nog niet ingevoerd.

Wel wordt na 18 maanden nog gekeken of de regelgeving aangepast moet worden. Er is al een hoop commotie geweest omtrent het voorstel. Zo heeft de IOTA Foundation in april een open brief geschreven met de mededeling dat de regels te streng zijn.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie