EU-rapport: centrale banken kunnen concurrentie binnen crypto markt hervormen

0

Op 20 juli is een onderzoek over de huidige fintech-markt gepubliceerd in opdracht van de Commissie van economische en monetaire zaken van het Europese Parlement (ECON). In het onderzoek wordt de concurrentie in de fintech-sector geanalyseerd en ook cryptocurrencies komen aan bod. Een van de conclusies uit het rapport is dat digitale currencies een “remedie” kunnen vormen voor een gebrek aan mededingingsbeleid in de crypto-sector:

De komst van toegestane cryptocurrencies die gepromoot worden door banken, en zelfs door centrale banken, zal het huidige concurrentieniveau in de markt voor cryptocurrency hervormen, waardoor het aantal concurrenten toeneemt.

De ECON is een commissie die toezicht houdt op de beslissingen die genomen worden door de Europese Centrale Bank (ECB). Op verzoek van de commissie heeft de beleidsafdeling voor economie, wetenschap en levenskwaliteit een document gepubliceerd waarin de belangrijkste concurrentie-kwesties op het gebied van financiële technologie (fintech) worden geanalyseerd. Hierin worden onder andere de uitdagingen op het gebied van bankieren, forex, verzekeringen, vermogensbeheer, persoonlijke financiën en cryptocurrencies behandeld.

Het onderzoek noemt cryptocurrencies als Bitcoin (BTC) als “technologische en operationele paradigma’s die een bron van verstoring vormen voor de hele sector, inclusief monetair beleid en financiële stabiliteit”. Andere storende en innovatieve toepassingen van nieuwe technologieën omvatten “kunstmatige intelligentie (AI), cloud computing, biometrie, digitale identiteit, blockchain, internetbeveiliging, RegTech, internet of things (IoT) en augmented reality”.

Private digitale currencies worden afzonderlijk gedefinieerd van de door centrale banken uitgegeven digitale currencies, waarbij wordt opgemerkt dat die laatste anders zijn dan de anderen vanwege een “conventionele bilaterale regeling met een vertrouwde centrale partij”.

Volgens de studie zouden centrale banken kunnen overwegen om “toegelaten cryptocurrency-systemen” te gebruiken om de reeds gebruikte valuta’s “aan te vullen of te vervangen”.

Mogelijk is het traditionele mededingingsbeleid om concurrentie-kwesties op de crypto-markten aan te pakken, niet toereikend genoeg, wat erop zou wijzen dat directe publieke participatie via een door de centrale bank uitgegeven digitale currency een remedie zou kunnen zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Laatste nieuws