Rico Engelbarts
22/07/2018 20:48 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/07/2018 20:48

EU-rapport: centrale banken kunnen concurrentie binnen crypto markt hervormen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…

Foto: artjazz/Shutterstock

Op 20 juli is een onderzoek over de huidige fintech-markt gepubliceerd in opdracht van de Commissie van economische en monetaire zaken van het Europese Parlement (ECON). In het onderzoek wordt de concurrentie in de fintech-sector geanalyseerd en ook cryptocurrencies komen aan bod. Een van de conclusies uit het rapport is dat digitale currencies een “remedie” kunnen vormen voor een gebrek aan mededingingsbeleid in de crypto-sector:

De komst van toegestane cryptocurrencies die gepromoot worden door banken, en zelfs door centrale banken, zal het huidige concurrentieniveau in de markt voor cryptocurrency hervormen, waardoor het aantal concurrenten toeneemt.

De ECON is een commissie die toezicht houdt op de beslissingen die genomen worden door de Europese Centrale Bank (ECB). Op verzoek van de commissie heeft de beleidsafdeling voor economie, wetenschap en levenskwaliteit een document gepubliceerd waarin de belangrijkste concurrentie-kwesties op het gebied van financiële technologie (fintech) worden geanalyseerd. Hierin worden onder andere de uitdagingen op het gebied van bankieren, forex, verzekeringen, vermogensbeheer, persoonlijke financiën en cryptocurrencies behandeld.
Het onderzoek noemt cryptocurrencies als Bitcoin (BTC) als “technologische en operationele paradigma’s die een bron van verstoring vormen voor de hele sector, inclusief monetair beleid en financiële stabiliteit”. Andere storende en innovatieve toepassingen van nieuwe technologieën omvatten “kunstmatige intelligentie (AI), cloud computing, biometrie, digitale identiteit, blockchain, internetbeveiliging, RegTech, internet of things (IoT) en augmented reality”.
Private digitale currencies worden afzonderlijk gedefinieerd van de door centrale banken uitgegeven digitale currencies, waarbij wordt opgemerkt dat die laatste anders zijn dan de anderen vanwege een “conventionele bilaterale regeling met een vertrouwde centrale partij”.
Volgens de studie zouden centrale banken kunnen overwegen om “toegelaten cryptocurrency-systemen” te gebruiken om de reeds gebruikte valuta’s “aan te vullen of te vervangen”.

Mogelijk is het traditionele mededingingsbeleid om concurrentie-kwesties op de crypto-markten aan te pakken, niet toereikend genoeg, wat erop zou wijzen dat directe publieke participatie via een door de centrale bank uitgegeven digitale currency een remedie zou kunnen zijn.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Ripple slaat terug tegen miljardenboete SEC, ‘voortdurende intimidatie’
Cryptobedrijf wint beruchte rechtszaak, SEC moet miljoenen terugbetalen
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Advertentie