Erik Juffermans Erik Juffermans
14/09/2023 17:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/09/2023 17:00

Europa stemt massaal voor nieuwe crypto belastingwet

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Europa stemt massaal voor nieuwe crypto belastingwet

Foto: Drop of Light/Shutterstock

Op woensdag hebben Europese wetgevers overtuigend in het voordeel gestemd van strengere crypto belastingwetten. Volgens Bloomberg steunt maar liefst 90 procent van de gegadigden de plannen van de Europese Unie voor strengere belastingwetten. De belastingwetten voor crypto gebruikers moeten het makkelijker maken voor autoriteiten om crypto handel en crypto winsten te overzien. 

Cryptobeurs Kraken haalt uit naar SEC in rechtszaak
Cryptobeurs Kraken haalt uit naar SEC in rechtszaak

Strengere Europese crypto wetten

In Straatsburg, waar de wetgevers bijeenkwamen, waren er 535 stemmen voor de nieuwe plannen. 57 stemmen waren tegen en 60 wetgevers besloten niet te stemmen.

The Directive on Administrative Cooperation (DAC8), het wetgevende raamwerk waarover is gestemd, werd afgelopen december in de Europese Commissie voorgesteld. De overtuigende stemronde is een belangrijke mijlpaal voor de voorstanders van de wet. Als alles volgens de planning verloopt zal de implementatie van de nieuwe belastingregels in 2026 plaatsvinden.

Als de wet er komt, zullen er strengere regels komen voor zowel gebruikers van crypto als crypto platformen. Het aangeven van crypto bezitten en winsten zullen bijvoorbeeld strenger gemonitord worden.

De Europese Unie timmert dus hard aan de weg om meer toezicht op de crypto industrie en op diens gebruikers te krijgen. Maar ook op een ander facet van de crypto wereld is Europa actief. 

De digitale euro

De Europese Centrale Bank (ECB) is namelijk druk bezig met diens plannen voor een digitale euro. De digitale euro is een zogenoemde central bank digital currency (CBDC). Dit is een cryptovaluta uitgegeven door een centrale bank. In dit geval de ECB. Voor Fabio Panetta, bestuurslid van de ECB kan deze digitale euro niet snel genoeg komen.

Hoewel veel mensen bang zijn voor de implicaties van een digitale euro, geeft Panetta aan dat dit geen zorg hoeft te zijn. 

“Het Eurosysteem zal niet in staat zijn om persoonlijke details van digitale euro gebruikers te zien of betalingsinformatie aan specifieke individuen te verbinden. Tussenpersonen kunnen enkel de gebruikersinformatie zien die nodig is voor onboarding en het voldoen aan bestaande eisen.”

Aldus Panetta in een speech op 4 september. Volgens hem zal de digitale euro leiden tot grote en gunstige veranderingen voor het Europese monetaire stelsel. Hij noemt het “geen risico, maar een kans voor het Europese financiële systeem”.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF's vallen tegen
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF’s vallen tegen
Rechtszaak tegen crypto exchange Coinbase krijgt nieuwe wending
Rechtszaak tegen crypto exchange Coinbase krijgt nieuwe wending
Advertentie