Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
25/05/2023 04:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/05/2023 04:00

Europa wil mogelijk soepelere regels omtrent stablecoins voor banken

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Europa wil nieuwe regels toevoegen aan crypto wetgeving

Foto: Bramby/Shutterstock

De Europese Commissie overweegt maatregelen om de integratie van stablecoins en tokenized activa binnen de banksector te vergemakkelijken. Dit blijkt uit een gelekt document in handen van Coindesk. Deze plannen staan in sterk contrast met eerdere initiatieven die tot doel hadden mensen hun crypto bezit inzichtelijk te maken.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Europese commissie pleit voor passende regelgeving

Het voorstel beschrijft de vereisten voor het bezit van fiat-valuta in verhouding tot crypto-activa door banken. Dit is een versoepeling ten opzichte van het eerdere voorstel in januari, waarin werd geëist dat banken hun crypto-activa moesten waarborgen met aanzienlijke hoeveelheden fiat valuta. In het document werd er geopperd voor het volgende:

“Als er geen adequaat regelgevend kader is om de verschillende risico’s aan te pakken waarmee banken worden geconfronteerd door deze nieuwe vorm van blootstelling, bestaat het risico dat de verbindingen tussen crypto-activa markten en financiële markten in omvang en impact toenemen. Dit kan leiden tot grotere risico’s voor de financiële stabiliteit en individuele banken.”

Advertentie

Een lager risicogewicht voor stablecoins

Europese Unie (EU) wetgevers hebben aangegeven strengere regelgeving voor cryptovaluta te willen invoeren. Dit wordt voornamelijk gedaan om te voorkomen dat de instabiliteit in de crypto-industrie overslaat naar het commerciële banksysteem. Hun plan omvat het toekennen van een risicogewicht van 1250%. Een risicogewicht houdt verband met de hoeveelheid kapitaal die een bank moet aanhouden in verhouding tot het bedrag dat zij uitlenen. Een hoger percentage zorgt voor meer veiligheid, maar beperkt ook de leencapaciteit van de bank, wat kan leiden tot minder economische activiteit.

Het nieuwe voorstel van de Europese Commissie is om het risicogewicht van stablecoins te verlagen naar 250%. Daarbij wordt er geopperd de digitale munten aan niet-fiat activa te koppelen zoals goud. Daarnaast moeten de banken ook strikt in de gaten worden gehouden dat crypto transacties niet verbonden zijn met illegale praktijken zoals witwassen. Andere niet-stablecoins zoals, bitcoin (BTC) en ethereum (ETH), zullen alsnog aan het 1250% risicogewicht moeten doen vanwege hun volatiliteit.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie