Thom Derks Thom Derks
19/03/2023 14:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/03/2023 14:05

FBI: Amerikanen verloren $2,57 miljard aan crypto oplichting in 2022

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
FBI: Amerikanen verloren $2,57 miljard aan crypto oplichting in 2022

Foto: Vitalii Vodolazskyi/Shutterstock

Als de cijfers van de Federal Bureau of Investigation (FBI) kloppen, dan verloren Amerikanen het afgelopen jaar meer dan 10 miljard dollar via online fraude. Van die 10 miljard dollar slaagden criminelen erin om 2,57 miljard dollar buit te maken via de crypto wereld. Ondanks de bearmarkt van 2022 was het jaar dus alsnog een geslaagde periode voor oplichters.

Sony test nieuwe eigen stablecoin op het Polygon netwerk
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Flinke groei in crypto oplichting

Wat opvalt is dat de som die oplichters in 2022 buitmaakten in de Verenigde Staten een stuk hoger is dan het bedrag van 2021. Dat is opvallend, omdat 2021 het jaar van de bullmarkt was, waarin bitcoin (BTC) een nieuwe all-time high wist te noteren.

Het jaar 2022 was daarentegen een jaar van koersdalingen en ellende voor de industrie. Wat dat betreft is het bijzonder dat crypto-oplichters er juist in dat jaar slaagden om de Amerikaanse bevolking 2,57 miljard dollar te ontfutselen.

In 2021 haalden oplichters ‘slechts’ 907 miljoen dollar binnen. Vergeleken met dat getal waren oplichters 283 procent succesvoller in 2022. De FBI onthult verder dat vooral mensen tussen de leeftijd van 30 en 49 jaar slachtoffer zijn van online fraude.

Advertentie

Verschillende manieren van fraude

De manieren waarop oplichters tegenwoordig toeslaan zijn niet meer op één hand te tellen. Geveinsde romantiek is volgens de FBI een manier die stevig in populariteit groeit. Met name in het Verenigd Koninkrijk lijkt dat een populaire manier om mensen van hun bitcoin te bestelen.

Wat dacht je bijvoorbeeld van de Britse man die vorig jaar ongeveer 200.000 dollar aan bitcoin verloor nadat hij online in gesprek raakte met een vrouw genaamd Jia. Zij adviseerde de Brit om zijn bitcoin naar een verdachte applicatie te sturen, waar hij volgens haar gigantische rendementen mee zou pakken.

Kort nadat hij de bitcoin richting de app stuurde zag hij dat zijn balans alweer verdwenen was en was Jia nergens meer te bekennen. De belangrijkste les is dat je nooit zomaar je sleutels moet weggeven en alleen moet investeren via applicaties die bekend zijn en aan alle wet- en regelgeving voldoen.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie