Tim Kamp Tim Kamp
09/03/2024 16:40 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/03/2024 14:37

FBI waarschuwt alle crypto investeerders voor toenemende fraude

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
FBI confisceert miljoenen in bitcoin en ethereum

Foto: Dzelat/Shutterstock

Cryptofraude blijft een groeiend probleem in de Verenigde Staten, volgens een rapport van de FBI. De Federal Bureau of Investigation heeft gewaarschuwd voor een alarmerende stijging van dergelijke misdrijven, die met maar liefst 53% zijn toegenomen ten opzichte van het voorgaande jaar.

Van cryptokoning tot rijsthandelaar: SBF’s nieuwe leven achter tralies
Van cryptokoning tot rijsthandelaar: SBF's nieuwe leven achter tralies

Cryptofraude schiet door het dak

De opkomst van crypto heeft een nieuwe dimensie toegevoegd aan financiële transacties. Maar ook heeft het de deur geopend voor verschillende vormen van oplichting en fraude. Volgens de FBI waren investeringsverliezen die verband houden met cryptocurrency in 2023 goed voor 86% van alle verliezen binnen de Verenigde Staten.

In een recent rapport meldde de FBI dat de verliezen bij investeringen in crypto zijn gestegen van $2,57 miljard in 2022 tot ongeveer $3,94 miljard in 2023. Dat komt neer op een toename van maar liefst 53%. FBI-functionarissen benadrukken dat investeerders voorzichtig moeten zijn en potentiële waarschuwingssignalen van frauduleuze activiteiten moeten herkennen.

Het totale bedrag dat verloren ging door alle investeringen in 2023 was $4,57 miljard. Dit betekent dat de $3,94 miljard die verloren ging door fraude met crypto ongeveer 86% uitmaakte van alle verliezen door investeringsfraude in het land. Een schrikbarend hoog percentage van het geheel dus.

Advertentie

FBI waarschuwt voor valse beloftes

Veel van deze oplichtingspraktijken beloven hoge rendementen met minimale risico’s, wat vaak te mooi is om waar te zijn. Een van de meest voorkomende vormen van cryptofraude is het zogenaamde ‘pump and dump’-scams. Daarbij wordt door middel van frauduleuze actoren de prijs van een crypto kunstmatig opgedreven. Vervolgens verkopen de oplichters hun posities wanneer de prijs piekt, waardoor nietsvermoedende investeerders achterblijven met waardeloze activa.

De FBI geeft aan dat investeerders moeten oppassen voor deze verhalen. Vaak zijn ze te mooi om waar te zijn, en is dat uiteindelijk ook het geval.

“Deze oplichtingspraktijken zijn bedoeld om degenen die doelwit zijn te lokken met de belofte van lucratieve rendementen op hun investeringen.”

Daarnaast zijn er ook gevallen van phishing. Daarbij doen oplichters zich voor als betrouwbare entiteiten zoals cryptobeurzen of wallet-diensten om persoonlijke informatie of toegang tot wallets te verkrijgen. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt om fondsen van nietsvermoedende slachtoffers te stelen.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim begon zijn financiële avontuur op de aandelenmarkt, maar raakte in 2019, als 17-jarige, gefascineerd door crypto. Zijn eerste investering bevestigde zijn overtuiging dat crypto de toekomst had. Hij merkte een gebrek aan duidelijke uitleg en toegankelijke informatie in de complexe cryptowereld. Gedreven door zijn groeiende passie en zelfverworven kennis, richtte Tim in 2023 ‘BitKamp’ op. Dit platform helpt beginners in crypto met begrijpelijke en toegankelijke uitleg. Naast het leiden van BitKamp, handelt hij actief in verschillende cryptovaluta, met een focus op bitcoin. Na zijn HBO-studie werd BitKamp zijn fulltime bezigheid. Tim deelt zijn passie nu via online content zoals blogs, artikelen, Q&A’s, webinars, en cursussen. Voor vragen of informatie over crypto kan men hem benaderen via BitKamp.nl of zijn Instagram-pagina.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF's vallen tegen
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF’s vallen tegen
Advertentie