Erik Juffermans Erik Juffermans
27/03/2023 11:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/03/2023 11:30

G7 landen willen samen strengere crypto regelgeving invoeren

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
G7 landen willen samen strengere crypto regelgeving invoeren

Foto: Poetra.RH/Shutterstock

In mei zullen de leden van de G7 rond de tafel gaan om een nieuwe strategie te verzinnen omtrent crypto regelgeving. Leiders van Japan, de VS, Canada, Frankrijk, Groot Brittannië, Duitsland en de Europese Unie willen naar verluidt meer transparantie en bescherming voor investeerders. Een gedeeld globaal plan moet de basis voor een regelgeving kader vormen. Volgens het Japanse Kyodo News willen de landen mogelijk strenge regelgeving voor crypto invoeren.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Grote stap naar globale crypto regelgeving

In mei zullen de G7 leden in Hiroshima, Japan bij elkaar komen. Sommige landen, zoals Japan, hebben al duidelijkere regelgeving voor crypto. Anderen zijn nog druk bezig met het opstellen van nieuwe wetten, zoals de Europese Unie met de alomvattende Europese crypto wet, genaamd MiCa, die volgend jaar in werking moet treden.

De landen hebben niet allemaal even vriendelijke regelgeving ten opzichte van crypto. Zo wordt crypto in Canada volgens de wet als effect gezien, en ook in de VS is dit een term die vaak in de mond wordt genomen door de Amerikaanse financiële waakhond.

Nadat de leden in mei samenkomen zullen de toezichthouders hard aan het werk gaan om vervolgstappen te nemen. In juli en september zullen volgens de planning aanbevelingen over de regelgeving van crypto gedaan worden.

CBDC’s op komst

In februari maakte het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ook een actieplan bekend wat betreft crypto. Het internationale financiële instituut riep landen op om crypto niet als legaal betaalmiddel te introduceren, zoals bijvoorbeeld El Salvador wel deed in 2021. Wel moedigt het IMF duidelijke regelgeving aan en is het zelf bezig met het opzetten van een infrastructuur voor CBDC’s.

CBDC’s, kort voor central bank digital currencies, zijn crypto-assets die een verlenging zijn van bestaande valuta’s. Bijna elk land is bezig met de ontwikkeling van zo’n CBDC. Zo is de EU bezig met een digitale euro, en ook de VS heeft plannen voor een digitale dollar. China lanceerde zelfs al een eigen CBDC, de digitale yuan, of e-CNY.

Er wordt gespeculeerd dat overheden streng optreden tegen crypto om hun eigen CBDC’s meer ruimte te geven. Via CBDC’s kunnen bestaande financiële systemen sneller, efficiënter en makkelijker te controleren worden. Zorgen zijn echter geuit over deze nieuwe digitale vormen van geld en een einde kunnen maken aan financiële privacy en vrijheid.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie