Simon Bosch Simon Bosch
20/03/2022 10:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/03/2022 10:15

Grootste bank Oekraïne blokkeert transacties naar crypto-beurzen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Grootste bank Oekraïne blokkeert transacties naar crypto-beurzen

Foto: Karolis Kavolelis / Shutterstock.com

Nog altijd ligt Oekraïne onder vuur, er lijkt maar geen eind aan te komen. In het Oost-Europese land hebben veel mensen al lang en breed gekozen om cryptocurrencies te verkiezen boven de hryvnia (UAH), de nationale fiat-valuta van Oekraïne. De grootste commerciële bank van Oekraïne, PrivatBank, heeft besloten om hier een stokje voor te steken door de transacties naar crypto-exchanges stop te zetten.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto ban is onderdeel van oorlogswet

Dat schreef de Oekraïense crypto-nieuwssite Forklog afgelopen donderdag. De online krant citeert een woordvoerder van PrivatBank. De beperkingen zijn in lijn met wat de National Bank of Ukraine, de centrale bank van het land, sinds kort vereist van commerciële banken. De maatregel heeft volgens de site te maken met de oorlogswet die inmiddels geldt.

Wat precies de reden voor deze specifieke maatregel is weten we niet. Het zou te maken kunnen hebben met dat de centrale bank wil voorkomen dat de bevolking het vertrouwen in de valuta verliest. Of het wil de bevolking beschermen tegen een mogelijk verlies in vertrouwen in cryptovaluta.

Advertentie

Andere valuta nog wel ondersteund

De aankondiging kwam vlak nadat de Oekraïense afdeling van Binance bekendmaakte dat PrivatBank het afronden van transacties sinds deze maand verhindert. Daarom raadt Binance aan om de peer-to-peer (P2P) dienst van het bedrijf te gebruiken, waarbij alleen kopers en verkopers met elkaar verbonden worden.

De maatregel geldt voor alle handelsplatformen en voor alle transacties die met de hryvnia (UAH) worden gedaan. Andere valuta zoals de euro en de dollar (en bitcoin) worden wel ondersteund. Dat geeft opnieuw aan dat de maatregel is ingesteld om voorzichtigheid te bewerkstelligen.

Cointelegraph heeft afgelopen vrijdag gesproken met Michael Chobanian, oprichter van de Oekraïense exchange Kuna. “Alles werkt als gewoonlijk, niemand is geblokkeerd en al helemaal niet nu het oorlog is,” verklaart hij. Ook overboekingen met de hryvnia zouden werken.

Afgelopen woensdag heeft President Zelensky nog een wet ondertekend die cryptovaluta officieel legaal maken, terwijl de sector in veel andere landen nog in grijs gebied verkeren.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie