Kevin Schijven Kevin Schijven
27/05/2021 06:06 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/05/2021 06:06

Iran verbiedt bitcoin (BTC) en crypto-mining voor de hele zomer, wat is er aan de hand?

icon-mining
Mining
Iran verbiedt bitcoin (BTC) en crypto-mining voor de hele zomer, wat is er aan de hand

Iran heeft gisteren alle cryptocurrency- en bitcoin-mining in het land voor de komende vier maanden verboden. Dat heeft de Iraanse president Hassan Rouhani op 26 mei aangekondigd middels een tv-uitzending.

Alle miners, ook de groep die normaal toestemming heeft van de overheid, moeten tot 22 september alles stilleggen. De beslissing heeft ditmaal eigenlijk niet zozeer met crypto zelf te maken, maar vanwege enorme stroomtekorten in het land.

Iran kampt momenteel met een zeer droge lente waardoor waterkrachtcentrales ondermaats energie produceren. Het leidt tot enorme stroomuitval in de grote steden van het land. De crypto-industrie krijgt er natuurlijk als eerst van langs, maar in een dergelijke situatie is dat wellicht te begrijpen.

Volgens een onderzoek van Elliptic is Iran verantwoordelijk voor maar liefst 4,5% van alle bitcoin-mining ter wereld. Het land omarmde dit jaar crypto-mining en gebruikt de inkomsten om Amerikaanse sancties te omzeilen. Het land werd economisch zwaar getroffen toen voormalig president Donald Trump uit het atoomakkoord stapte en sancties terug invoerde.

Officieel hebben alleen “geautoriseerde” miners toestemming om crypto te minen in het land, maar naar verluidt gebeurt een veel grote hoeveelheid illegaal. Namelijk zo’n 85%, zei president Rouhani vandaag in een speech.

Er wordt nu gevreesd dat deze illegale groep in het land wellicht de komende tijd zal groeien, aangezien ze hun inkomsten niet kwijt willen raken. Er staan echter enorme boetes op illegale mining in Iran. Ook wordt gevreesd voor een nieuwe klap op de economie van het land zonder deze inkomsten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie