Robin Hazekamp Robin Hazekamp
18/11/2023 13:34 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/11/2023 09:27

Mastercard’s crypto topman ziet geen hoop in digitaal muntgeld

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Mastercard’s crypto topman ziet geen hoop in digitaal muntgeld

Foto: hodim/Shutterstock

Hoofd voor blockchain en digitale valuta, Ashok Venkateshwaran ziet geen potentie in digitaal muntgeld (CBDC’s). De topman werkt voor de afdeling Asia-Pacific van marktleider in betalingssystemen Mastercard. Volgens hem is het huidige betaalsysteem zo gemakkelijk, dat het implementeren van een Central Bank Digital Currency vergeefse moeite is. 

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto topman van Mastercard vindt digitale nationale valuta onnodig

Venkateshwaran vertelde aan nieuwsplatform CNBC dat hij geen reden ziet voor een digitale nationale valuta. Volgens hem zit het probleem in de adoptie: het is zeer vergelijkbaar met het contant geld. Het huidige betaalsysteem werkt naar zijn mening al zeer efficiënt. Tijd, geld en moeite spenderen om een al zeer functioneel systeem te ‘verbeteren’, is volgens hem niet gerectificeerd. 

Onderhand hebben al elf landen een CBDC in de praktijk gebracht. De elf maken deel uit van de 130 landen, goed voor 98% van het mondiale BBP, die een digitale valuta aan het onderzoeken zijn. Dit aantal is flink gestegen ten opzichte van drie jaar geleden, toen slechts 35 landen een CBDC overwogen. 

Mastercard zelf werkt samen met meerdere grote crypto bedrijven, zoals Ripple, om CBDC’s te onderzoeken. Zo valt het bedrijf niet buiten de boot binnen deze nog jonge en groeiende industrie. Onlangs voltooide Mastercard een pilot in Hong Kong voor de implementatie van een CBDC. Volgens het bedrijf is de pilot een goede bron geweest om meer te weten te komen over de bruikbaarheid van een digitale valuta.

Advertisement

Central Bank Digital Currency verwijdert de banken uit het betalingssysteem

Een CBDC is kortweg een digitalisering van contant geld. Momenteel betaalt men ook met digitaal geld, maar dat wordt bewaard op een bankrekening van een private bank. Dat geld is daarentegen weer gedrukt door een centrale bank, die dienstdoet als nationale geldwaakhond.

Met een CBDC zou de centrale bank de rol van de tussenpersoon overnemen. Individuen en entiteiten zouden hun CBDC-saldi digitaal bij de centrale bank bewaren. Zo heeft de centrale bank meer grip op het geld dat in circulatie is, terwijl het betalen zelf anoniem blijft. Het is een systeem dat contant geld nabootst: geld dat niet bewaard wordt bij een private bank, wat anoniem kan worden uitgegeven.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement
Advertisement