Nederlandse Bitcoin- en Cryptobedrijven krijgen uitstel van DNB, 11 bedrijven nu goedgekeurd

Vandaag, 21 november, is de deadline voor Nederlandse cryptobedrijven om goedgekeurd te worden door De Nederlandsche Bank (DNB). Sinds mei dit jaar zijn cryptoaanbieders in Nederland verplicht te registeren bij de financiële toezichthouder. Bestaande cryptobedrijven kregen een half jaar om aan deze registratieplicht te voldoen.

Cryptobedrijven krijgen iets langer de tijd

Er liggen echter nog tientallen aanvragen open bij DNB en de financiële toezichthouder geeft daarom bedrijven die nog niet zijn geregistreerd iets langer de tijd. Dat blijkt uit de antwoorden van minister van Financiën Wopke Hoekstra op de kamervragen van Tweede kamerlid Mahir Alkaya:

DNB heeft op 16 november 2020 aangegeven ernaar te streven om trajecten die niet voor 21 november zijn afgerond, maar waarin de aanvraag op korte termijn aan alle eisen zal voldoen, alsnog snel af te ronden. Dit betekent in de praktijk dat deze partijen hun werkzaamheden niet direct hoeven te staken na 21 november.

Aldus Hoekstra. Hoeveel tijd deze bedrijven precies krijgen is niet bekend. Hoekstra geeft aan dat DNB bereid is om in gesprek te gaan met deze aanbieders. Ook meldt hij dat het hier niet om een formele verlenging gaat, dat zou namelijk langer duren en acht hij onnodig.

De open brief

Onlangs stuurden 25 Nederlandse cryptobedrijven samen een open brief naar DNB waarin ze stelden dat de eisen veel te streng zijn en dat DNB op het laatste moment zelfs nieuwe eisen had toegevoegd.

Hoekstra zegt dat deze eisen gelden voor de gehele financiële sector. Ook zegt hij dat DNB ontkent dat extra eisen zijn toegevoegd in een later stadium. DNB hield in september een webinar waar het enkele voorbeelden presenteerden. Hoekstra zegt dat deze voorbeelden niet om verplichte maatregelen gaan en bedrijven kunnen alternatieve maatregelen voorleggen aan DNB tijdens de registratieaanvraag.

Ook zegt Hoekstra dat de bezwaarprocedure nog openstaat bij DNB of dat bedrijven naar de rechter kunnen stappen als ze het niet eens zijn met de beslissingen.

3 nieuwe goedkeuringen

In de afgelopen paar dagen zijn in ieder geval weer drie bedrijven goedgekeurd door DNB. De volgende drie bedrijven staan nu in het open register. Ten eerste is er BTC Direct:

Ook Happy Coins is nu geregistreerd:

En tevens ontving Bitonic deze week goedkeuring:

Er staat nu 11 cryptobedrijven in het open register van DNB. Naar schatting liggen nog zo’n 28 aanvragen open bij de toezichthouder.

Vergelijk de beste bitcoin aanbieders
Ad
Bitvavo
€29.904,60 Kopen
1
Bitcoinmeester
€30.140,60 Kopen
2
Litebit
€30.219,70 Kopen
3
SATOS
€30.469,90 Kopen
Meer nieuws

Bitcoin (BTC) consolideert verder en levert in op altcoins, deze top 10 altcoin kan als enige stijgen

De koersen van de top 10 cryptocurrencies kleuren vandaag over het algemeen rood maar een van de altcoins kan alsnog flink stijgen. Daarnaast ontbreekt...

DeFi update: Volumes breken records en OCC hoofd Brian Brooks zegt dat banken zich moeten klaarmaken

De decentralized finance (DeFi) markt begint weer hard te groeien. Volgens DeFi Pulse zit nu voor het eerst meer dan $23 miljard aan cryptocurrencies...

Aantal bitcoin (BTC) wallets met meer dan 1.000 BTC bereikt nieuw hoogtepunt, wat zegt dit?

De bitcoin (BTC) adoptie is zich in volle gang aan het ontwikkelen. Naast het feit dat er onder andere in Nederland steeds vaker gezocht...

Bitcoin schuldeisers in Mt. Gox rechtszaak krijgen optie voor een schikking, wat houdt dit in?

Schuldeisers in de rechtszaak omtrent de failliete cryptocurrency-exchange Mt. Gox krijgen de mogelijkheid om (een deel van) hun bitcoin (BTC) te ontvangen voordat de...

Polkadot (DOT) 100% in de plus, EOS (EOS) oprichter stapt op en meer nieuws van deze week

De week zit er alweer op! Er is veel gebeurd, van een hevige correctie van de koersen tot een nieuwe binnenkomer in de top...

Wie googlet er in Nederland naar Bitcoin en met welk doel?

Bitcoin is hot en de statistieken wijzen dat uit. Toegegeven, de hype is nog niet zo groot als tijdens het eind van 2017, maar...