Home Nieuws Bitcoin nieuws 25 Nederlandse bitcoin- en crypto-bedrijven sturen open brief naar DNB, "nieuwe eisen...

25 Nederlandse bitcoin- en crypto-bedrijven sturen open brief naar DNB, “nieuwe eisen zijn veel te streng”

- Advertentie -

Nederlandse crypto-bedrijven hebben op 2 november een open brief gestuurd naar De Nederlandsche Bank (DNB). In de brief, opgesteld door de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL) en in handen van Crypto Insiders, stellen 25 crypto-bedrijven dat de eisen van de DNB veel te streng zijn.

De Situatie

Sinds mei dit jaar gelden in Nederland nieuwe regels voor de crypto-sector. Zogenaamde crypto-aanbieders (beurzen en opslagdiensten) worden verplicht zich te registreren bij de DNB. Deze nieuwe regelgeving, opgenomen in de Wwft, vloeit voort uit nieuwe Europese richtlijnen omtrent anti-witwasmaatregelen (AMLD5), maar gaan verder dan Europa voorschrijft.

Bestaande crypto-aanbieders kregen in mei zes maanden de tijd om zich te registreren bij DNB. Zonder vergunning mogen ze vanaf 21 november niet meer opereren. Onlangs kwam naar buiten dat nog 38 aanvragen bij de DNB op tafel liggen. Tot dusver heeft pas één bedrijf, AMDAX, goedkeuring ontvangen. Bijna 30 bedrijven zijn inmiddels al afgehaakt.

De crypto-bedrijven worden gedwongen zelf op te draaien voor enorme toezichtkosten. DNB had begroot dat deze 1,7 miljoen zou bedragen voor 2020 en wil deze kosten verdelen onder de bedrijven. Daardoor hebben enkele bedrijven al de deuren gesloten of zijn naar het buitenland verhuisd. De kosten, verdeeld over 38 bedrijven, zouden 45.000 euro per bedrijf kunnen bedragen.

Nieuwe Eisen

Daar komt bij dat de DNB plotseling op het allerlaatste moment nieuwe eisen heeft toegevoegd. Crypto-bedrijven vallen nu onder de Sanctiewet uit 1977, zoals een anonieme bron onlangs aan Crypto Insiders meldde. De bedrijven worden hierdoor aan eisen gesteld die zelfs strenger zijn dan voor banken en verzekeraars.

Crypto-aanbieders worden verplicht op te slaan en door te geven wie precies bitcoin (BTC) of andere cryptocurrencies bij hen koopt. De bedrijven mogen geen crypto verkopen aan personen die op een sanctielijst staan. DNB meldde eind oktober dat ze de oplossingen die deze bedrijven toepassen echter niet ver genoeg gaan:

In de praktijk zien we namelijk dat partijen met oplossingen komen die wij niet toereikend vinden. Hierdoor is het risico te groot dat crypto’s naar gesanctioneerde personen worden verstuurd. Als wij de aangedragen oplossing niet toereikend vinden, zullen wij geen registratie afgeven. In dat geval moeten de activiteiten per 21 november gestaakt worden.

De bedrijven kregen tot 17 oktober de tijd om aan DNB door te geven hoe zij dit gaan aanpakken.

Open Brief

In de brief stellen de 25 crypto-bedrijven dat deze regels veel te ver gaan. Deze nieuwe eisen zouden helemaal geen grondslag hebben in de wet. Ook juridische experts en adviseurs zouden deze constatering van de bedrijven onderbouwen.

Ook zou DNB niet in overleg willen gaan met deze bedrijven waardoor ze niet kunnen achterhalen hoe deze eisen precies moeten worden ingevuld. Tevens zou de Minister van Financiën niet eens op de hoogte zijn van deze nieuwe eisen.

Verder herhaalt de brief de juridische analyse van ’t Hart Advocaten die zegt dat er sprake is van een “verkapt vergunningsstelsel” en dat de nieuwe regelgeving tegen het advies ingaat van de Raad van State.

De cryptobedrijven vragen DNB deze nieuwe eisen los te laten. Ze vragen de DNB opnieuw in discussie te gaan en wijzen op de grote mate van onduidelijkheid en rechtsonzekerheid bij de bedrijven die zich momenteel registreren.

Tweede Kamerlid Mahir Alkaya heeft al aangegeven vragen hieromtrent te stellen tijdens het volgende vragenuurtje. Financieel consultant Simon Lelieveldt, die eerder de nieuwe regelgeving al een “democratisch dieptepunt” noemde, zegt dat de nieuwe eisen ook voor ongelijke behandeling zorgt.

- Advertentie -

BITCOIN KOPEN

Ad
Bitvavo
Reviewed
€14.071,10 Kopen
1
Bitcoinmeester
Reviewed
€14.104,00 Kopen
2
Bitonic
Reviewed
€14.108,00 Kopen
3
Litebit
Reviewed
€14.172,40 Kopen
4
SATOS
Reviewed
€14.331,10 Kopen
Laatste nieuws
Expert analyses

Bitcoin koers gaat hard! All time high voor het grijpen?

Wat is het toch een feestje om elke week verslag te mogen doen van de ongelooflijke sprongen van de bitcoin koers. Hebben we nog...