Timo Bult Timo Bult
29/02/2024 15:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/02/2024 15:05

Nederlandse cryptobedrijven moeten binnenkort aan nieuwe eisen voldoen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Nederlandse cryptobedrijven moeten binnenkort aan nieuwe eisen voldoen

Foto: JPstock/Shutterstock

Door nieuwe Europese cryptowetgeving moeten Nederlandse cryptobedrijven dit jaar een nieuwe vergunning aanvragen. Doen zij dit niet, dan mogen zij geen cryptodiensten meer aanbieden binnen de EU. Dat kondigde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vandaag aan.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Nederlandse cryptobedrijven hebben nieuwe vergunning nodig

Cryptobedrijven in Nederland moeten zich nu nog registreren bij de Nederlandsche Bank (DNB) om in Nederland cryptodiensten aan te mogen bieden. Binnenkort komt daar verandering in.

Door de nieuwe Europese Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) krijgen bedrijven, maar ook cryptoprojecten te maken met nieuwe Europese regels. Vanaf 22 april kunnen bedrijven zich bij het AFM melden om de zogenoemde CASP-vergunning te bemachtigen.

Hoewel dit voor bedrijven zoals Bitvavo een nieuwe grote verandering is, lijkt het er wel op dat dit nieuwe kansen biedt. Met een CASP-vergunning mogen deze bedrijven namelijk overal binnen de EU hun diensten gaan aanbieden.

Advertentie

Bitcoin de klos door nieuwe regels?

Het zijn niet alleen bedrijven die zich moeten melden bij de AFM, de nieuwe regels gelden ook voor cryptoprojecten. De whitepapers van de projecten moeten namelijk onder de nieuwe wetgeving aan bepaalde eisen voldoen.

Daniël Mol, cryptoredacteur bij BNR, verwacht dat dit behoorlijk ingewikkeld kan gaan worden. De regeling geldt namelijk ook voor bestaande cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC).

“Het is erg complex, zie het alsof één bedrijf dan ineens het whitepaper voor het hele internet moet schrijven. Namens de hele gemeenschap die op het internet zit,” aldus Mol.

Mocht Bitcoin geen whitepaper hebben die aan de voorwaarden voldoet, dan zou dit in theorie betekenen dat de crypto niet meer aangeboden mag worden. Alhoewel, het is onduidelijk of een bedrijf dat bitcoin aanbiedt, zelf een document mag opstellen en dit aan de AFM mag voorleggen.

Met de nieuwe regels moet het voor Europeanen makkelijker worden een cryptoproject te onderzoeken. Zo moet het whitepaper duidelijk laten zien welke personen er achter het project zitten, hoe de technologie werkt en andere belangrijke informatie voor beleggers.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie