Timo Bult Timo Bult
29/02/2024 15:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/02/2024 15:05

Nederlandse cryptobedrijven moeten binnenkort aan nieuwe eisen voldoen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM

Foto: JPstock/Shutterstock

Door nieuwe Europese cryptowetgeving moeten Nederlandse cryptobedrijven dit jaar een nieuwe vergunning aanvragen. Doen zij dit niet, dan mogen zij geen cryptodiensten meer aanbieden binnen de EU. Dat kondigde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vandaag aan.

Amerikaans leger moet crypto testen: Senaat ziet potentie
Amerikaans leger moet crypto testen: Senaat ziet potentie

Nederlandse cryptobedrijven hebben nieuwe vergunning nodig

Cryptobedrijven in Nederland moeten zich nu nog registreren bij de Nederlandsche Bank (DNB) om in Nederland cryptodiensten aan te mogen bieden. Binnenkort komt daar verandering in.

Door de nieuwe Europese Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) krijgen bedrijven, maar ook cryptoprojecten te maken met nieuwe Europese regels. Vanaf 22 april kunnen bedrijven zich bij het AFM melden om de zogenoemde CASP-vergunning te bemachtigen.

Hoewel dit voor bedrijven zoals Bitvavo een nieuwe grote verandering is, lijkt het er wel op dat dit nieuwe kansen biedt. Met een CASP-vergunning mogen deze bedrijven namelijk overal binnen de EU hun diensten gaan aanbieden.

Advertentie

Bitcoin de klos door nieuwe regels?

Het zijn niet alleen bedrijven die zich moeten melden bij de AFM, de nieuwe regels gelden ook voor cryptoprojecten. De whitepapers van de projecten moeten namelijk onder de nieuwe wetgeving aan bepaalde eisen voldoen.

Daniël Mol, cryptoredacteur bij BNR, verwacht dat dit behoorlijk ingewikkeld kan gaan worden. De regeling geldt namelijk ook voor bestaande cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC).

“Het is erg complex, zie het alsof één bedrijf dan ineens het whitepaper voor het hele internet moet schrijven. Namens de hele gemeenschap die op het internet zit,” aldus Mol.

Mocht Bitcoin geen whitepaper hebben die aan de voorwaarden voldoet, dan zou dit in theorie betekenen dat de crypto niet meer aangeboden mag worden. Alhoewel, het is onduidelijk of een bedrijf dat bitcoin aanbiedt, zelf een document mag opstellen en dit aan de AFM mag voorleggen.

Met de nieuwe regels moet het voor Europeanen makkelijker worden een cryptoproject te onderzoeken. Zo moet het whitepaper duidelijk laten zien welke personen er achter het project zitten, hoe de technologie werkt en andere belangrijke informatie voor beleggers.

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
politie rotterdam kraakt crypto met honderden slachtoffers
Cryptoscams opgespoord door politie Rotterdam: Honderden slachtoffers ontdekt
Na Nederland gaan de VS de strijd aan met crypto-dienst Tornado Cash
Niet crypto maar cash geld is een dreiging voor terrorisme, volgens onderzoekers
Advertentie