Timo Bult Timo Bult
14/05/2024 17:44 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/05/2024 17:44

Nederlandse rechter doet uitspraak in beruchte crypto mixer zaak

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Nederlandse rechter doet uitspraak in beruchte crypto mixer rechtszaak

Foto: robert coolen/Shutterstock

De Russische ontwikkelaar Alexey Pertsev is vandaag door de rechtbank in Den Bosch schuldig bevonden aan het witwassen van geld middels de crypto mixer Tornado Cash. De rechtszaak was enorm controversieel. Pertsev was naar verluidt namelijk enkel een ontwikkelaar van de mixer en had niet als doel om criminelen geld wit te laten wassen. Daar ging de rechtbank niet in mee.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Ontwikkelaar crypto mixer Tornado Cash verdwijnt jaren achter de tralies

Pertsev was een van de ontwikkelaars die aan Tornado Cash werkte, een crypto mixer gebouwd op Ethereum (ETH). De crypto mixer stelt gebruikers in staat om sporen van transacties met cryptocurrencies te wissen. Terwijl dit de privacy kan bevorderen, biedt het criminelen ook de mogelijkheid om geld wit te wassen.

De 31-jarige Pertsev hoorde in maart dit jaar 64 maanden cel tegen hem geëist worden door het Openbaar Ministerie (OM). De rechtbank gaat mee in deze eis waardoor de Rus 64 maanden achter de tralies zal verwijden.

“Tornado Cash vormt geen enkele barrière voor mensen met criminele activa die deze willen witwassen […] Daarom acht de rechtbank verdachte schuldig aan de ten laste gelegde witwasactiviteiten.” schrijft CoinDesk, dat het vonnis heeft ingezien.

Perstev zou tussen 9 juli, 2019 en 10 augustus, 2022 er een gewoonte van hebben gemaakt om geld wit te wassen, stelt de rechter. De Rus werd in de zomer van 2022 opgepakt in Nederland.

Het vonnis kan een precedent scheppen voor de andere ontwikkelaars van Tornado Cash, Roman Semenov en Roman Storm. Laatstgenoemde verschijnt in september voor de rechter in de Verenigde Staten. Storm is nog altijd op de vlucht.

Controversiële cryptorechtszaak op Nederlandse bodem

De zaak is enorm controversieel gebleken. Veel cryptovoorstanders staan aan de zijde van Pertsev. Hij zou namelijk enkel een ontwikkelaar zijn van een tool die iedereen kan gebruiken. De Rus zou nooit de bedoeling hebben gehad om criminelen te helpen, is een van de geluiden die te horen zijn.

Peter Van Valkenburgh, directeur onderzoek bij Coin Center en bestuurslid van de Zcash Foundation, is een van de vooraanstaande crypto-figuren die niet blij is met de uitspraak van de Nederlandse rechter:

“Mijn voorlopige gedachten over het Pertsev-vonnis; ik ben verdrietig voor Alexey en boos dat de witwaswetten in Nederland zo’n lage drempel voor opzet hebben, in wezen louter nalatigheid.”

In reactie op zijn post op X stelt een van zijn volgers dat “zijn inactie fout was” en dat “ze wisten dat criminelen het gebruikten om geld wit te wassen.” Daarop reageerde Van Valkenburgh met een vergelijking:

“Iran gebruikt Linux om computers aan te drijven die uranium verfijnen. Wil je dat Linus [Een Fins-Amerikaanse Linux-ontwikkelaar, red] iets doet?”


De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
politie rotterdam kraakt crypto met honderden slachtoffers
Cryptoscams opgespoord door politie Rotterdam: Honderden slachtoffers ontdekt
Na Nederland gaan de VS de strijd aan met crypto-dienst Tornado Cash
Niet crypto maar cash geld is een dreiging voor terrorisme, volgens onderzoekers
Advertentie