Timo Bult Timo Bult
14/05/2024 17:44 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/05/2024 17:44

Nederlandse rechter doet uitspraak in beruchte crypto mixer zaak

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Nederlandse rechter doet uitspraak in beruchte crypto mixer rechtszaak

Foto: robert coolen/Shutterstock

De Russische ontwikkelaar Alexey Pertsev is vandaag door de rechtbank in Den Bosch schuldig bevonden aan het witwassen van geld middels de crypto mixer Tornado Cash. De rechtszaak was enorm controversieel. Pertsev was naar verluidt namelijk enkel een ontwikkelaar van de mixer en had niet als doel om criminelen geld wit te laten wassen. Daar ging de rechtbank niet in mee.

Tornado Cash ontwikkelaar in hoger beroep tegen veroordeling in Nederland
Tornado Cash ontwikkelaar in hoger beroep tegen veroordeling in Nederland

Ontwikkelaar crypto mixer Tornado Cash verdwijnt jaren achter de tralies

Pertsev was een van de ontwikkelaars die aan Tornado Cash werkte, een crypto mixer gebouwd op Ethereum (ETH). De crypto mixer stelt gebruikers in staat om sporen van transacties met cryptocurrencies te wissen. Terwijl dit de privacy kan bevorderen, biedt het criminelen ook de mogelijkheid om geld wit te wassen.

De 31-jarige Pertsev hoorde in maart dit jaar 64 maanden cel tegen hem geëist worden door het Openbaar Ministerie (OM). De rechtbank gaat mee in deze eis waardoor de Rus 64 maanden achter de tralies zal verwijden.

“Tornado Cash vormt geen enkele barrière voor mensen met criminele activa die deze willen witwassen […] Daarom acht de rechtbank verdachte schuldig aan de ten laste gelegde witwasactiviteiten.” schrijft CoinDesk, dat het vonnis heeft ingezien.

Perstev zou tussen 9 juli, 2019 en 10 augustus, 2022 er een gewoonte van hebben gemaakt om geld wit te wassen, stelt de rechter. De Rus werd in de zomer van 2022 opgepakt in Nederland.

Het vonnis kan een precedent scheppen voor de andere ontwikkelaars van Tornado Cash, Roman Semenov en Roman Storm. Laatstgenoemde verschijnt in september voor de rechter in de Verenigde Staten. Storm is nog altijd op de vlucht.

Controversiële cryptorechtszaak op Nederlandse bodem

De zaak is enorm controversieel gebleken. Veel cryptovoorstanders staan aan de zijde van Pertsev. Hij zou namelijk enkel een ontwikkelaar zijn van een tool die iedereen kan gebruiken. De Rus zou nooit de bedoeling hebben gehad om criminelen te helpen, is een van de geluiden die te horen zijn.

Peter Van Valkenburgh, directeur onderzoek bij Coin Center en bestuurslid van de Zcash Foundation, is een van de vooraanstaande crypto-figuren die niet blij is met de uitspraak van de Nederlandse rechter:

“Mijn voorlopige gedachten over het Pertsev-vonnis; ik ben verdrietig voor Alexey en boos dat de witwaswetten in Nederland zo’n lage drempel voor opzet hebben, in wezen louter nalatigheid.”

In reactie op zijn post op X stelt een van zijn volgers dat “zijn inactie fout was” en dat “ze wisten dat criminelen het gebruikten om geld wit te wassen.” Daarop reageerde Van Valkenburgh met een vergelijking:

“Iran gebruikt Linux om computers aan te drijven die uranium verfijnen. Wil je dat Linus [Een Fins-Amerikaanse Linux-ontwikkelaar, red] iets doet?”


De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Advertentie