Kevin Schijven Kevin Schijven
11/10/2021 13:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/10/2021 13:05

Nucleair ingenieur opgepakt na undercover FBI-agent enorm crypto bedrag betaalde voor geheime info

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Nucleair ingenieur opgepakt na undercover FBI-agent enorm crypto bedrag betaalde voor geheime info

Dit verhaal lijkt rechtstreeks uit een spionagefilm te komen. Een Amerikaanse nucleair ingenieur en zijn echtgenote werden dit weekend opgepakt op verdenking van spionage. Dat kondigt de Federal Bureau of Investigation (FBI) op 10 oktober aan:

Het echtpaar, Jonathan Toebbe (42) en Diana Toebbe (45) uit West-Virginia, verkochten geheime documenten over kernonderzeeërs aan een individu. Het stel dacht dat deze persoon een vertegenwoordiger was van een ander land, maar het bleek een undercover FBI-agent te zijn.

De FBI kwam Toebbe in december 2020 op het spoor nadat hij in april 2020 een pakket stuurde met voorbeeldgegevens en instructies hoe men geheim contact met hem kon opnemen.

“Mijn excuses voor deze slechte vertaling in uw taal. Stuur deze brief alstublieft naar uw militaire inlichtingendienst. Ik geloof dat deze informatie van grote waarde zal zijn voor uw land. Dit is geen hoax.”

Game-ontwikkelaar Ubisoft laat nieuw cryptospel zien
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

$100.000 aan monero (XMR)

Het is onbekend om welk land het stel dachten dat het ging. In juni 2021 stuurde de FBI agent $10.000 aan cryptocurrency naar de verdachte “als een teken van goed geloof en vertrouwen.” De cryptocurrency die werd gebruikt is monero (XMR), een zogenaamde privacy coin.

Toebbe had speciale bevoegdheden en toegang tot beveiligde documenten via het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het gaat om geheime documenten over kernonderzeeërs en nucleair aangedreven oorlogsschepen.

De geheime informatie werd via een zogeheten dead drop, of dode brievenbus, doorgegeven. Dat is een spionagemethode waarbij informatie wordt doorgespeeld via het gebruik van een geheime locatie zonder elkaar direct te ontmoeten. Het echtpaar had de geheime informatie opgeslagen op een SD-kaart die zat verstopt in een boterham met pindakaas

De undercover FBI-agent betaalde vervolgens $20.000 aan monero om toegang te krijgen tot de SD-kaart. Toebbe voerde later nogmaals een dead drop uit met meer geheime informatie. Ditmaal betaalde de FBI-agent er zelfs $70.000 aan monero voor.

Het echtpaar werd vervolgens op zaterdag 9 oktober aangehouden door de FBI in samenwerking met de Naval Criminal Investigative Service (NCIS). Het stel verschijnt morgen, op 12 oktober, voor de rechter.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie