Simon Bosch Simon Bosch
07/01/2023 20:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/01/2023 20:00

Overheid VS start onderzoek naar cryptoreuzen DCG en Genesis

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
SEC voorzitter Gary Gensler:

Foto: Mark Van Scyoc / Shutterstock.com

Na de financiële problemen van de nu failliete cryptobeurs FTX kwam ook Genesis in de problemen. Het moederbedrijf van dit instituut is Digital Currency Group, een enorm conglomeraat dat ook eigenaar is van onder andere de ETF-aanbieder Grayscale. DCG wordt nu onderzocht door het Amerikaanse Ministerie van Justitie omdat er transacties zouden zijn geweest tussen Genesis en DCG.

Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Verdachte transacties bij Genesis?

Genesis stelt andere instituten in staat om een rendement te behalen op hun crypto-deposito’s, maar door financiële moeilijkheden heeft het bedrijf opnames bevroren. Veel exchanges hadden bij deze partij hun tokens gestald voor staking-rendement, waaronder Gemini en Bitvavo. Het proces loopt nog steeds en het is nog niet duidelijk of ze hun geld terug zullen zien. Genesis zegt meer tijd nodig te hebben.

De afgelopen maanden kwamen we erachter dat er een hoop verkeerd is gelopen in de crypto-industrie. Bloomberg claimt van zijn eigen bronnen te hebben gehoord dat het Amerikaanse Ministerie van Justitie een onderzoek is gestart naar transacties die hebben plaatsgevonden tussen Genesis en DCG.

Digital Currency Group-CEO Barry Silbert schreef afgelopen november dat DCG een lening had van Genesis ter waarde van 575 miljoen dollar, die komende mei afliep. Een tweede lening ter waarde van 1,1 miljard dollar had te maken met de val van 3AC, die zou in juni van 2032 pas aflopen.

Het moet gezegd worden dat DCG, Genesis en topman Barry Silbert niet verdacht worden van malafide praktijken. Vermoedelijk betekent het eerder dat het ministerie duidelijkheid wil over de situatie en inzicht wil hebben in de stand van zaken in de markt.

Advertentie

Problemen Genesis begonnen bij Three Arrows Capital

De problemen bij Genesis begonnen toen het crypto-investeringsfonds Three Arrows Capital (3AC) instortte. Het diende toen een claim van 1,2 miljard dollar in bij 3AC. Ook aan FTX had Genesis flinke blootstelling. Toen FTX onderuit ging pauzeerde Genesis de opnames.

Naast Genesis is DCG eigenaar van onder andere Grayscale. Deze aanbieder van crypto-ETF’s verklaarde onlangs aan investeerders dat als investeerders het vertrouwen verliezen in de GBTC-ETF Digital Currency Group de aandelen weer terugkoopt. Zo zou het kunnen voorkomen dat de index volledig zijn waarde verliest.

Grayscale wacht al een lange tijd op een ETF op basis van ‘echte’ bitcoins. Met een nieuwe structuur zou het geen aandelen hoeven te verkopen, maar zouden investeerders in feite een claim hebben op de bitcoins.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie