Erik Juffermans Erik Juffermans
21/02/2024 18:21 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/02/2024 15:00

Pro-crypto lobby krijgt megabedrag van bekende Winklevoss tweeling

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Pro-crypto lobby krijgt megabedrag van bekende Winklevoss tweeling

Foto: Rena Schild/Shutterstock

De bekende crypto-twins Tyler en Cameron Winklevoss hebben gezamenlijk 4,6 miljoen dollar gedoneerd aan PAC Fairshake, een Amerikaanse pro-crypto lobbyorganisatie. Naast de tweelingbroers doneerde eerder crypto exchange Coinbase en a16z al aan Fairshake. Maar wat doet deze organisatie precies en waarom is het relevant voor de crypto sector?

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Amerikaanse verkiezingen komen eraan

Met de Amerikaanse verkiezingen in het verschiet gaat er in november een hoop veranderen op het Amerikaanse politieke toneel. Ook crypto speelt dit jaar een grote rol bij de verkiezingen. De crypto sector is de afgelopen jaren hard gegroeid en staat nu ook op de agenda bij menig Amerikaans politicus. 

Maar niet alle Amerikaanse politici zijn pro-crypto. Denk bijvoorbeeld aan senator Elizabeth Warren. Al lang wordt Warren samen met de voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC), Gary Gensler, als de grootste politieke vijanden van de crypto industrie gezien.

Fairshake probeert de politieke invloed van anti-crypto politici tegen te gaan en pro-crypto politici te steunen. Want niet alleen de positie van de president staat dit jaar op het spel. Ook 435 plekken in het Huis van Afgevaardigden en 33 plekken in de Senaat zullen worden verdeeld.

De strijd van PAC Fairshake

Volgens een politieke adverteringstracker gaf Fairshake recent 3,6 miljoen dollar uit aan het tegengaan van de campagne van Katie Porter, een senator uit California die uitgesproken tegen de crypto industrie is. Fairshake gaf het geld uit aan een advertentie die claimt dat Porter campagnedonaties accepteert van “grote pharmaceutische bedrijven, de fossiele brandstofindustrie en grote banken”.

Elizabeth Warren gaf afgelopen week echter aan zich niet druk te maken om Fairshake. “Laat ze maar zoveel geld uitgeven als ze willen om me te stoppen,” aldus Warren in gesprek bij de Pod Save America podcast.

Naarmate de verkiezingen dichterbij komen wordt ook de rol van Fairshake belangrijker. Als politiek speerpunt van de crypto sector zien veel partijen noodzaak om hun steentje bij te dragen. Zo doneerde a16z 14 miljoen dollar, Coinbase 15,5 miljoen dollar, Jump Crypto 5 miljoen dollar en Ripple Labs, het bedrijf achter XRP, zelfs 20 miljoen dollar. Daar komt nu dus de donatie van de ‘Winklevoss Twins’ bij.

 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
politie rotterdam kraakt crypto met honderden slachtoffers
Cryptoscams opgespoord door politie Rotterdam: Honderden slachtoffers ontdekt
Na Nederland gaan de VS de strijd aan met crypto-dienst Tornado Cash
Niet crypto maar cash geld is een dreiging voor terrorisme, volgens onderzoekers
Advertentie