Erik Juffermans Erik Juffermans
21/02/2024 18:21 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/02/2024 15:00

Pro-crypto lobby krijgt megabedrag van bekende Winklevoss tweeling

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Pro-crypto lobby krijgt megabedrag van bekende Winklevoss tweeling

Foto: Rena Schild/Shutterstock

De bekende crypto-twins Tyler en Cameron Winklevoss hebben gezamenlijk 4,6 miljoen dollar gedoneerd aan PAC Fairshake, een Amerikaanse pro-crypto lobbyorganisatie. Naast de tweelingbroers doneerde eerder crypto exchange Coinbase en a16z al aan Fairshake. Maar wat doet deze organisatie precies en waarom is het relevant voor de crypto sector?

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Amerikaanse verkiezingen komen eraan

Met de Amerikaanse verkiezingen in het verschiet gaat er in november een hoop veranderen op het Amerikaanse politieke toneel. Ook crypto speelt dit jaar een grote rol bij de verkiezingen. De crypto sector is de afgelopen jaren hard gegroeid en staat nu ook op de agenda bij menig Amerikaans politicus. 

Maar niet alle Amerikaanse politici zijn pro-crypto. Denk bijvoorbeeld aan senator Elizabeth Warren. Al lang wordt Warren samen met de voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC), Gary Gensler, als de grootste politieke vijanden van de crypto industrie gezien.

Fairshake probeert de politieke invloed van anti-crypto politici tegen te gaan en pro-crypto politici te steunen. Want niet alleen de positie van de president staat dit jaar op het spel. Ook 435 plekken in het Huis van Afgevaardigden en 33 plekken in de Senaat zullen worden verdeeld.

De strijd van PAC Fairshake

Volgens een politieke adverteringstracker gaf Fairshake recent 3,6 miljoen dollar uit aan het tegengaan van de campagne van Katie Porter, een senator uit California die uitgesproken tegen de crypto industrie is. Fairshake gaf het geld uit aan een advertentie die claimt dat Porter campagnedonaties accepteert van “grote pharmaceutische bedrijven, de fossiele brandstofindustrie en grote banken”.

Elizabeth Warren gaf afgelopen week echter aan zich niet druk te maken om Fairshake. “Laat ze maar zoveel geld uitgeven als ze willen om me te stoppen,” aldus Warren in gesprek bij de Pod Save America podcast.

Naarmate de verkiezingen dichterbij komen wordt ook de rol van Fairshake belangrijker. Als politiek speerpunt van de crypto sector zien veel partijen noodzaak om hun steentje bij te dragen. Zo doneerde a16z 14 miljoen dollar, Coinbase 15,5 miljoen dollar, Jump Crypto 5 miljoen dollar en Ripple Labs, het bedrijf achter XRP, zelfs 20 miljoen dollar. Daar komt nu dus de donatie van de ‘Winklevoss Twins’ bij.

 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie