Robin Hazekamp Robin Hazekamp
09/06/2023 04:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/06/2023 04:00

Radiopresentator klaagt ChatGPT aan na valse beschuldiging

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Radiopresentator klaagt ChatGPT aan na valse beschuldiging

Foto: Tada Images/Shutterstock

Mark Walters, een bekende Amerikaanse radiopresentator, heeft besloten om OpenAI aan te klagen, het bedrijf achter het populaire ChatGPT programma. De artificial intelligence (AI), of kunstmatige intelligentie, tool beschulde namelijk onterecht de presentator van verduistering.

Mag een bank je dwingen je bitcoins te verkopen? Jurist geeft antwoord
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

ChatGPT maakt valse beschuldiging

De beschuldiging door ChatGPT kwam aan het licht toen journalist Fred Riehl een samenvatting wilde van de AI over de Second Amendment Foundation v. Robert Ferguson rechtszaak. ChatGPT kwam vervolgens met de informatie dat Walters, die niet in de rechtszaak voorkwam noch gelinkt is aan een de partijen, verdacht werd van verduistering. Walters advocaat John Monroe is geschokt door de beschuldiging:

“OpenAI bevuilde de naam van mijn cliënt en verzon buitensporige leugens over hem. ChatGPT wees Walters aan als de verdachte terwijl hij er niks mee te maken heeft.”

Volgens de advocaat zat er niks anders op dan het bedrijf aan te klagen. Vrijgegeven documenten over de rechtszaak vertellen dat ChatGPT antwoord gaf op journalist Fred Riehl en hem een link naar de rechtszaak verschafte. Toen de journalist vervolgens om een samenvatting vroeg wees de chatbot zonder twijfel Walters aan als de verdachte. Volgens de documenten luidde ChatGPT’s antwoord als volgt:

“De rechtszaak draait om een klacht ingediend door vicepresident Alan Gottlieb van de Second Amendment Foundation (SAF), tegen Mark Walters, die wordt beschuldigd van het oplichten en verduisteren van de fondsen van de SAF.”

Advertentie

ChatGPT ‘hallucineert’

Toen journalist Riehl contact zocht met vicepresident Gottlieb, antwoordde hij met het bericht dat de beweringen onjuist waren. Volgens de documenten eist Walters een schadevergoeding van het bedrijf. Zijn advocaat is zelfverzekerd dat ze de rechtszaak gaan winnen:

“We zouden de rechtszaak niet zijn begonnen als we hadden gedacht dat we niet zouden winnen”

Echter is niet iedereen het eens met de advocaat. Op de site van OpenAI staat duidelijk aangegeven dat de chatbot soms foute informatie verkondigt. OpenAI refereert naar deze situaties als ‘hallucinaties’ van de chatbot. De informatie, wat men kan zien als het ‘geheugen’ van de chatbot, gaat niet verder dan 2021. Als men informatie opvraagt over zaken die na 2021 gebeurd zijn, heeft chatbot de neiging om lege plekken zelf in te vullen om aan de wensen van de gebruiker te voldoen. 

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie