Nick de Jong Nick de Jong
14/05/2024 16:26 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/05/2024 14:46

Russische oppositieleider lanceert crypto-referendum over Poetin

Bitcoin-BTC
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Interview met Poetin zet nieuwe memecoin op de kaart, volatiliteit verwacht

Foto: Aynur Mammadov/Shutterstock

Een vorig jaar verbannen oppositieleider heeft een speciale referendum-app gebouwd. Waarmee tegenstanders van de Russische president Vladimir Putin hun tegengeluid anoniem kunnen laten horen.

Vrijlating Tornado Cash-ontwikkelaar geweigerd door Nederlandse rechtbank
Vrijlating Tornado Cash-ontwikkelaar geweigerd door Nederlandse rechtbank

Presidentsverkiezingen doorgestoken kaart

Kort geleden won de Russische president opnieuw met overtuigende cijfers de presidentsverkiezingen in zijn land. Hij zou 87% van alle stemmen hebben gekregen. Veel critici claimen dat deze uitslag niet het werkelijke resultaat is. Zij noemen deze presidentsverkiezingen dan ook een doorgestoken kaart en een toneelstukje voor de bühne.

Tijdens de presidentsverkiezingen bleek al dat burgers die publiekelijk kritiek uitte over Putin, dit vaak moesten bekopen met een arrestatie en mogelijk zelfs een gevangenisstraf. Om deze burgers toch de ruimte te geven om daadwerkelijk anoniem hun mening te delen, heeft een verbannen oppositieleider zich beziggehouden met een referendum op de blockchain.

De voormalig oppositieleider Mark Feygin werd in oktober 2023 verbannen uit Rusland. Dit had alles te maken met zijn publiekelijk uitgesproken steun voor Oekraïne. Door burgers nu een mogelijkheid te geven om anoniem te stemmen, zou de uitslag ervan weleens een heel ander beeld kunnen geven, dan de “officiële” uitslag van de presidentsverkiezingen.

Advertentie

Gedecentraliseerd stemmen via blockchain

Via een app, genaamd “Russia2024”, kunnen Russische burgers een proteststem registreren. Doordat de app en de registratie van de stem via de blockchain plaatsvindt, kan de identiteit van stemmers niet worden achterhaald.

Burgers dienen na het downloaden van de app hun Russisch paspoort te scannen. Zo kan de app verifiëren of de gebruiker daadwerkelijk een Russische staatsburger is. Hierna krijgt deze gebruiker de mogelijkheid om een anonieme stem uit te brengen. Ook wanneer iemand geen smartphone heeft, is het mogelijk om je stem uit te brengen via de telefoon van een ander.

Er is een periode van twee weken gekozen, waarin men kan stemmen. Volgens de ontwikkelaars is de app dusdanig veilig, dat de identiteit van gebruikers volledig beschermd is. De medeoprichter van het stemsysteem de Freedom Tool, Lasha Antadze stelt ook: 

“Gedecentraliseerd stemmen en de Freedom Tool zijn zo opgebouwd, dat er geen vaste entiteit is om aan te vallen, te blokkeren of uit de weg te ruimen. Je kan het niet hacken, net zoals je bitcoin (BTC) niet kan hacken.”

Het resultaat van de stemming heeft uiteraard geen juridische gevolgen. Maar in een land waarin kritiek de mond gesnoerd wordt en de gevolgen voor het delen ervan groot kunnen zijn, is het wel een manier voor burgers om hun tegengeluid te laten horen.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Hij werd benaderd via een website voor freelancers. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
politie rotterdam kraakt crypto met honderden slachtoffers
Cryptoscams opgespoord door politie Rotterdam: Honderden slachtoffers ontdekt
Na Nederland gaan de VS de strijd aan met crypto-dienst Tornado Cash
Niet crypto maar cash geld is een dreiging voor terrorisme, volgens onderzoekers
Advertentie