Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
17/07/2023 17:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/07/2023 17:30

Strenge crypto regels voorgesteld door internationale waakhond

Nieuws

Foto: Shutterstock/Piotr Swat

Het Financial Stability Board (FSB) heeft een mondiaal regelgevend raamwerk voor crypto voorgesteld. Het raamwerk is op 17 juli openbaar gemaakt en bevat nieuwe aanbevelingen voor onder andere crypto’s in het algemeen, en voor stablecoins.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wat is het Financial Stability Board?

Het FSB is een internationale organisatie die het wereldwijde financiële systeem in de gaten houdt. De organisatie heeft tot doel de financiële stabiliteit te bevorderen door de coördinatie van nationale financiële autoriteiten en internationale standaardiserende instanties te versterken. Het houdt zich bezig ook bezig met cryptocurrencies sinds de technologie steeds breder wordt geadopteerd.

Advertentie

FSB stelt 2 regels voor

In het voorstel van FSB wordt geopperd dat crypto exchanges hun eigen fondsen en die van hun klanten duidelijk moeten scheiden. Als dit feit niet goed wordt nageleefd ontstaat er een kans op belangenverstrelling. FTX en Celsius zijn goede voorbeelden van crypto platformen waar dit fout is gegaan. Om dit te voorkomen moeten regelgevers de mogelijkheid hebben om de data in te zien. 

De andere aanbeveling vanuit het FSB heeft te maken met stablecoins. Ook hier hebben we gezien dat het gebrek aan regelgeving voor problemen heeft gezorgd. Bij Tether (USDT) is het nog altijd onduidelijk of voor elke USD token er ook daadwerkelijk een dollar tegenover staat. Een jaar geleden ging de stablecoin van Terra (LUNA), genaamd TerraUSD (UST), op dramatische wijze onderuit. Als reactie wordt in de voorgestelde regelgeving van het FSB voorgesteld dat er minimaal 1 juridische- of overheidsinstelling verantwoordelijk moet zijn. Daarnaast moet tegenover de onderliggende token een minimale 1:1 verhouding van reserves staan.

’s Werelds grootste Bitcoin miner verkoopt niets ondanks prijsdaling
's Werelds grootste Bitcoin miner verkoopt niets ondanks prijsdaling

FSB volgt EU met crypto regelgeving

Het FSB is niet de eerste instantie die duidelijke regelgeving kaders probeert op te stellen. De Europese Unie (EU) is al een tijd druk in de weer. Het nieuwe wettelijk kader genaamd Market in Crypto Assets (MiCA van de EU ging op 31 mei van kracht. Het ontving initieel veel log, maar oogste ook kritiek. Om het probleem omtrent stablecoins tegen te gaan is er een dagelijkse transactielimiet van €200 miljoen opgesteld, wat voor congestieproblemen kan zorgen.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen van Welsenes is sinds juni 2022 een gewaardeerde auteur bij Crypto Insiders. Met een Bachelor in Industriële Techniek en een Master in Industriële Ecologie van de TU Delft, heeft Jeroen zich gespecialiseerd in blockchain technologie. Zijn passie voor crypto begon tijdens zijn studie, wat leidde tot het opzetten van een crypto-adviesbureau met zijn broer. Jeroen is gespecialiseerd in fundamentele analyse en macro-trends, en streeft ernaar om mensen te onderwijzen en te begeleiden in hun crypto-beleggingsreis.

Net binnen
Trending
Duitsland bijna klaar met Bitcoin dump: minder dan 20% blijft over
Duitsland dumpt 435 miljoen aan bitcoin, parlementslid slaat alarm
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Duitsland bijna klaar met Bitcoin dump: minder dan 20% blijft over
3 redenen waarom de bitcoin koers al dagen daalt
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Duitsland koopt $111 miljoen aan bitcoin terug van cryptobeurzen
Duitsland koopt $111 miljoen aan bitcoin terug van cryptobeurzen
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Crypto regels in EU verscherpt – banken en exchanges onder vuur
Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Advertentie