Robin Hazekamp Robin Hazekamp
06/06/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/06/2023 19:00

Terra (LUNA) oprichter Do Kwon weer op vrije voeten

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Hace poco más de una semana, se podía leer en las crypto noticias que el infame fundador del ecosistema Terra (LUNA), Do Kwon, había sido detenido en Montenegro. Al parecer, intentó salir del país con documentos falsos, según informó entonces el ministro del Interior de Montenegro. No fue una persecución fácil, ya que llevaba escondido desde el dramático colapso de Terra en mayo de 2022.

Foto: sdx15 / Shutterstock.com

De man achter het gevallen terra (LUNA) project, Do Kwon, is vrijgelaten uit de gevangenis. De Zuid-Koreaanse medeoprichter van Terraform Labs heeft huisarrest onder toezicht tot zijn zitting in de rechtszaak op 16 juni.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Borgsom goedgekeurd na onderzoek

De Terraform Labs oprichter zat zijn rechtszaak af te wachten in Montenegro. Hij werd samen met zijn chief financial officer, Han Chang-Joon, opgepakt nadat hij het land probeerde te verlaten met vervalste papieren. Do Kwon was op de vlucht geslagen nadat bekend werd dat de VS, Zuid-Korea en Singapore hem wilden aanklagen na zijn mislukte LUNA project en de ingestorte USTC stablecoin.

Nu hebben de Montenegrijnse officieren hem vrijgelaten nadat zijn borgtocht van $400.000 dollar was geaccepteerd. Kwon’s borgtocht was al een keer eerder geaccepteerd, maar werd twee weken later ingetrokken. De rechtbank van Podgorica, de hoofdstad van Montenegro, kreeg twijfels over de waarde van Do Kwon’s betaalmiddel: zijn huis en andere eigendommen. De verdachte pleitte op 11 mei dat zijn eigendommen ‘miljoenen waard waren’. De rechtbank ging daar mee akkoord en keurde zijn vrijlating goed.

Echter kwam het hooggerechtshof van Montenegro hierop terug met een statement dat ze de waarde van Kwon’s eigendom niet konden waarderen “gebaseerd op zijn beweringen, maar op concreet bewijs”. Na een grootschalig onderzoek werd de waarde van zijn huis en andere eigendommen geverifieerd als voldoende waard voor de borgsom.

Advertentie

Preventie voor ontvluchting

De borgsom moet Kwon ervan weerhouden om te vluchten tijdens zijn rechtszaak. Indien hij dat toch doet, krijgt hij zijn borgsom (en dus zijn eigendommen) niet meer terug.

 “De kans op verlies van zijn borgsom van EUR 400,000.00 zal ontmoedigend genoeg zijn om de verdachte ervan te weerhouden te ontsnappen.”

Aldus de rechtbank. Gezien de rechtszaak wel een tijdje kan duren zou het ‘inhumaan’ zijn om Kwon zonder veroordeling de hele tijd in de gevangenis te houden. In plaats daarvan wordt de verdachte dus, zoals eerder genoemd, onder huisarrest geplaatst. Ondertussen onderzoekt de rechtbank naar de vervaltse documenten.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie