Erik Juffermans Erik Juffermans
22/04/2023 15:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/04/2023 15:00

LUNA oprichter Do Kwon aangeklaagd voor vervalsing in Montenegro

Nieuws
XRP zaak: Documenten vooral gunstig voor Ethereum, zegt JPMorgan

Foto: RomanR/Shutterstock

Eind vorige maand schreven we al dat Do Kwon, de beruchte man achter het Terra (LUNA) fiasco, was gearresteerd in Montenegro. Daarmee kwam na een lange klopjacht een einde aan veel onzekerheid. Zowel de Verenigde Staten als zijn thuisland Zuid-Korea verzochten een uitlevering. Er hangt hem nu echter een celstraf in Montenegro boven het hoofd. Dit maakt Bloomberg Law openbaar. 

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

De klopjacht op Do Kwon

Op 23 maart probeerde Do Kwon samen met een handlanger Montenegro te verlaten met valse papieren op zak. Dit lukte hem niet, en was ook meteen het laatste wat hij in vrijheid deed. Hoewel er meerdere aanklachten van fraude tegen hem lopen in de VS, Zuid-Korea en Singapore, moet hij eerst in de rechtbank van Montenegro verschijnen. De aanklacht is vervalsing. 

Vorige zomer stortte Do Kwon’s Luna ecosysteem in elkaar. Maar liefst 60 miljard dollar verdampte gedurende korte tijd, en de crypto sector wankelde. Ondanks het verzoek van Zuid-Koreaanse autoriteiten om zich te verantwoorden in de rechtbank verdween Do Kwon van de radar. Hij hield echter constant zijn onschuld vol en gaf aan zich niet eens te verstoppen.

Hij was echter knap moeilijk te lokaliseren voor iemand die zich niet verstopt. Tot het moment dat er geruchten opdoken vanuit Oost-Europa. Hij zou zich schuilhuiden in Servië, en twee ‘special agents’ uit Zuid-Korea werden zelfs overgevlogen om hem op te sporen.

Hoger beroep geen succes

De agenten hadden geen succes en het werd weer stil omtrent Do Kown, tot 23 maart dus. Waarom Do Kwon en zijn handlanger, Han Chang-Joon van Terraform Labs, het land probeerden te verlaten is onduidelijk. Beide zitten sindsdien vast in Montenegro en voor hoe lang is nog niet zeker. Aanvankelijk ging Do Kwon nog in hoger beroep tegen de keuze van de autoriteiten om hem 30 dagen vast te houden in plaats van de gebruikelijke 72 uur. De rechter wees zijn verzoek af omdat hij, logischerwijs, een vluchtgevaar zou vormen. 

Mocht het Koreaanse duo veroordeeld worden in de Montenegrijnse rechtbank, dan zullen de aanklagers in de VS en Zuid-Korea nog even geduld moeten hebben.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement