Thom Derks Thom Derks
02/01/2023 19:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/01/2023 19:20

Turkije kondigt op blockchain gebaseerde digitale identiteit aan

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Turkije kondigt op blockchain gebaseerde digitale identiteit aan

Foto: arda savasciogullari/Shutterstock

Turkije is van plan om blockchain technologie in te zetten voor online digitale identiteiten. De digitale portal van Turkije kan gebruikt worden om te communiceren met een breed palet aan overheidsdiensten. Blockchain technologie wordt dan door de Turkse overheid toegepast op het inlogsysteem.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Toegang tot een e-wallet

Tijdens het Digital Turkey 2023 evenement kondigde vice-president Fuat Oktay de plannen van de Turkse overheid aan. Oktay noemde de blockchain-applicatie van de overheid een revolutie. Volgens de vice-president zijn de overheidsdiensten op deze manier veiliger en toegankelijker. Gebruikers kunnen de inloggegevens bewaren op hun mobiele telefoon.

“Met het loginsysteem dat werkt binnen de e-wallet, kan onze bevolking de e-Devlet in met een digitale identiteit die gecreëerd is op een blockchain-netwerk.”

Wat precies de plannen zijn en welke blockchain het land hiervoor gaat gebruiken is op dit moment nog niet duidelijk. Mogelijk werkt Turkije zelf aan een eigen blockchain, die ook samenwerkt met de digitale versie van de lira. Het laat in ieder geval zien dat men ook op overheidsniveau vertrouwen heeft in de technologie.

Advertentie

Turkije en blockchain technologie

Turkije is al enige jaren bezig met blockchain technologie. Door de jaren heen zijn er verschillende projecten gelanceerd, maar is er nog niets echt doorgebroken. De plannen voor een digitale infrastructuur op de blockchain dateren van 2019. Afgezien van enkele probeersels is er echter nog geen toepassing die op dit moment echt wordt gebruikt.

Ook de digitale versie van de Turkse lira moet zijn echte doorbraak nog beleven. Wat dat betreft kunnen we zeggen dat de blockchain-avonturen van Turkije zijn vruchten nog moeten afwerpen. Twee jaar geleden kondigde het culture centrum van Turkije, Konya, de plannen voor een eigen stadsmunt aan.

Van die plannen hebben we twee jaar later ook niet zoveel meer vernomen. Wat dat betreft is het nog maar afwachten in hoeverre dit nieuwe systeem om in te loggen bij de overheid wel van de grond komt.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie